Situația a devenit dramatică după ce specialiștii au constatat că s-a recuperat doar 40 la sută din suma datorată de aceștia. Pentru că fermierii nu au făcut eforturi să returneze banii primiți ilegal, aceștia vor fi executați silit. Suma pe care trebuie să o recupeze APIA este de aproximativ 6 milioane de lei. Datoriile au fost acumulate în perioada 2008-2019.
Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a demarat procedurile de executare silită a datornicilor din toată țara, inclusiv din județul Iași. La nivelul Iașului, potrivit instituției, anul trecut erau înregistrați în jur de 400 de datornici care trebuiau să returneze către APIA Iași în jur de 15 milioane de lei. Pentru că mare parte dintre aceștia nu au fost buni-platnici, vor fi executați silit. Până în prezent, 90 de fermieri se află în această situație, însă numărul lor ar putea crește semnificativ. Astfel, au fost transmise către ANAF un număr de 90 de procese-verbale de constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor bugetare, procese-verbale în valoare de 212.000 de lei.
Debite vechi de zece ani
Neregulile au ieșit la iveală după ce inspectorii au fost în teren și au constatat că realitatea nu corespunde cu declarațiile fermierilor. Fermierii care înregistrează datorii către APIA nu pot beneficia de subvenții până când situația nu se clarifică fie prin plata sumelor, fie prin printr-o decizie judecătorească definitivă care să ateste că producătorului nu i se poate imputa nicio sumă.
„Debitele au fost constatate din anul 2008 până în prezent fiind depistate nereguli reprezentând abateri de la legalitate, regularitate și conformitate în raport cu dispozițiile naționale și europene. Motivele se datorează nerespectării condițiilor de agromediu, supradeclarării, nerespectării dimensiunilor înscrise în titlurile de propietate”, susțin reprezentanții APIA.
Au fost declarate mai multe animale
Majoritatea neregulilor au fost la fermierii care dețin animale în gospodării și au declarat mai multe animale față de cele existente în realitate, cu scopul de a obține mai multe subvenții. De asemenea, fermierii care exploatează terenuri agricole nu au respectat legislația și au declarat în cererea APIA că vor face anumite lucrări, însă nu le-au respectat, încălcând legislația europeană. Au fost și situații când s-au încasat subvenții pentru persoane decedate, însă au fost cazuri izolate. Astfel, au fost plătite sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, către persoane care erau înregistrate ca fermieri, dar nu mai trăiau.
Controale insuficiente pentru depistarea neregulilor
Potrivit inspectorilor APIA, controalele în teren nu pot fi efectuate către toți fermierii în același an. De aceea există situații când abia după ce fermierii au primit subvențiile s-a constatat că aceștia au primit banii necuvenit. La scurt timp după ce se finalizează campania de depunere a cererilor de plată, se stabilește un număr de fermieri ce va fi controlat. Din cauza numărului mare de fermieri, a suprafețelor mari cu terenuri agricole, numărul inspectorilor este insuficient pentru ca toți fermierii să fie verificați anual.