Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași vor despăgubirile pentru pagubele produse de tranzitul și vânzarea cerealelor din Ucraina. „Totul e praf în ochi. Alte vorbe”
Fermierii din Iași vor despăgubirile pentru pagubele produse de tranzitul și vânzarea cerealelor din Ucraina. „Totul e praf în ochi. Alte vorbe”

Fermierii din Iași vor despăgubirile pentru pagubele produse de tranzitul și vânzarea cerealelor din Ucraina. „Totul e praf în ochi. Alte vorbe”

28 apr. 2023, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași vor despăgubirile pentru pagubele generate de tranzitul și vânzarea cerealelor din Ucraina, fiind nemulțumiți că nu se iau măsuri cât mai repede. Deși se discută despre decizia Comisiei Europene, privind interzicerea importurilor de cereale din Ucraina în România, aceștia nu cred că se vor lua măsuri

Fermierii din Iași sunt nemulțumiți de deciziile care se iau în legăturile cu problemele generate în agricultura din România de războiul din Ucraina. Aceștia spun că până nu văd ceva concret la granițele țării, dar și despăgubirile cerute pentru pagubele generate de tranzitul cerealelor din Ucraina, nu mai cred în promisiuni.

„Nu s-a făcut nimic! Totul e praf în ochi. Până nu văd scris, negru pe alb, nu cred nimic. Noi am cerut despăgubiri, nu le-am primit. Acum se depun cereri la APIA pentru cei care produc cereale și vor banii. Vedem ce va fi cu măsura asta. Cu tranzitul cerealelor, ce să zic? S-a discutat și nu s-a luat nicio decizie. Alte vorbe. Noi suntem pe câmp, dar să vedem pentru cât timp. Nu este normal să fim lăsați la urmă. Vă spun că, peste 3-4 ani, mulți dintre noi o să dispară. Și nu o să cultivăm noi pământul, ci străinii. Pentru că asta se vrea”, susține Andrei Gheorghe, fermier din Iași.

Agricultorii din toată țara au protestat în urmă cu aproape o lună.

Fermierii din Iași vor despăgubiri

Fermierii susțin că lucrurile s-au desfășurat prea încet în direcția despăgubirilor sau deciziilor la nivelul Comisiei Europene, în condițiile în care efectele războiului din Ucraina sunt de ceva timp.

„Mă așteptam să pună punctul pe «i» asociațiile profesionale. Se produce o confuzie între tranzitul de cereale și comerțul de cereale. Avem firme românești care importă cereale din Ucraina, avem firme străine care importă cereale din Ucraina. Nu se duce fermierul român să ia cereale din Ucraina. Fermierii vor despăgubiri, asta au cerut. E un an și ceva de război, iar UE nu ne-a oferit nicio alternativă.

Din păcate, agricultorii rămân cu aceleași probleme care se adâncesc zi de zi și duc la creșterea prețului de producție. Mare parte vor ajunge în faliment. Terenul nu va rămâne pârloagă, dar vor veni alții, străinii, să lucreze terenurile. Nimeni nu pune problema pe procesare, pe afaceri de lungă durată, pe ceva pe termen lung. Noi ne facem treaba în continuare”, mai spune Mihai, un alt fermier din Iași.

Comisia Europeană ar putea interzice importurile de cereale din Ucraina

De asemenea, fermierii sunt nemulțumiți că nu au primit despăgubirile promise pentru anul cu secetă pedologică – 2022. Piața a fost invadată cu cereale ieftine din Ucraina, de calitate îndoielnică, iar această situație a blocat vânzarea celor românești. Aceștia se tem că pe piață se vând produse de panificație făcute cu grâu de o calitate extrem de proastă.

Comisia Europeană ar putea interzice, până pe 5 iunie 2023, importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiţă, ulei de floarea-soarelui din Ucraina în România, dacă statele membre care au decis unilateral să interzică importurile nu vor renunţa la decizie, şi va aloca de urgenţă României sprijin financiar din pachetul de 100 de milioane euro, stabilit pentru cele cinci ţări membre vecine Ucrainei, afectate de importurile masive. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, susține că prin România au trecut 7,3 milioane de tone de cereale, dintre care 2 milioane de tone au rămas în țară.

Fermierii din Iași vor cât mai repede despăgubirile pentru pagubele generate de tranzitul și vânzarea cerealelor din Ucraina.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *