Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași vor cumpăra utilaje agricole cu fonduri europene. AFIR publică mai multe rapoarte de selecție
Fermierii din Iași vor cumpăra utilaje agricole cu fonduri europene. AFIR publică mai multe rapoarte de selecție

Fermierii din Iași vor cumpăra utilaje agricole cu fonduri europene. AFIR publică mai multe rapoarte de selecție

08 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași vor cumpăra utilaje agricole moderne cu fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro. AFIR va publica în această perioadă mai multe rapoarte de selecție ale dosarelor depuse de ieșeni

Ieșenii vor să schimbe utilajele vechi cu altele noi, moderne, și le achiziționează cu fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro. Fermierii au depus cererile de finanțare în anul 2021, sumele solicitate de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fiind cuprinse între 100.000 și 200.000 de euro. Agricultorii din Iași au cerut banii europeni în submăsura 4.1 – Sector achiziții simple de utilaje agricole și / sau irigații, drenaj, desecare la nivelul fermei (vegetal) și 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri.

Fermierii din Iași au depus cereri în valoare de 2 milioane de euro în submăsura 4.1, fondurile alocate fiind epuizate înainte de termen. Fondurile alocate acestei sesiuni au fost de 125 de milioane de euro, însă au fost depuse 846 de proiecte, la nivel național, în valoare de 335 de milioane de euro. Solicitanții eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 4.1 sunt fermierii a căror exploatație se situează pe teritoriul României și care desfășoară o activitate agricolă.

Fermierii din Iași cumpără utilaje agricole cu fonduri europene

Categoriile de beneficiari eligibili care pot primi fonduri nerambursabile sunt detaliate în Ghidul Solicitantului, care a fost publicat pe site-ul AFIR. Cuantumul sprijinului acordat pornește de la 30 la sută și poate ajunge la maximum 90 la sută, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect.

Sumele sunt cuprinse între 100.000 și 400.000 de euro, în funcție de complexitatea proiectului depus. Fermierii din Iași au investit numai în anul 2021 în jur de 3 milioane de euro, fonduri europene, în utilaje agricole moderne. Numai anul acesta AFIR a făcut plăți în valoare de 3,3 milioane de euro, jumătate din bani fiind pentru achiziția de utilaje agricole moderne.

Ieșenii mai pot depune proiecte la AFIR până în luna martie 2022

Fermierii din Iași mai pot depune proiecte în submăsurile 16.4 – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol și 16.4a – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol, până în luna martie 2022. Valoarea fondurilor europene disponibile este de 50 de milioane de euro în cadrul celor două submăsuri.

Ieșenii au investit 1,3 milioane de euro în afacerile din domeniul pomicol. De asemenea, în această perioadă sunt analizate cererile de finanțare depuse de ieșeni în mai multe programe derulate de AFIR. După finalizarea rapoartelor de selecție, noi plăți vor fi făcute de AFIR către fermierii din Iași. Aceștia au cerut bani pentru instalarea ca tineri fermieri, dezvoltarea micilor afaceri de familie sau înființarea unor afaceri în domeniul non-agricol. Fermierii din Iași au achiziționat utilaje agricole cu fonduri europene pentru a dezvolta afacerile din mediul rural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 octombrie 2024
08 octombrie 2024