Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași trebuie să respecte mai multe reguli impuse de DSVSA, în perioada caniculară! Este interzisă exploatarea animalelor pentru tracțiune în intervalul orar 12:00-18:00
Fermierii din Iași trebuie să respecte mai multe reguli impuse de DSVSA, în perioada caniculară! Este interzisă exploatarea animalelor pentru tracțiune în intervalul orar 12:00-18:00

Fermierii din Iași trebuie să respecte mai multe reguli impuse de DSVSA, în perioada caniculară! Este interzisă exploatarea animalelor pentru tracțiune în intervalul orar 12:00-18:00

30 iul. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași trebuie să respecte o serie de reguli în perioada caniculară, impuse de DSVSA. Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale în perioadele caniculare sunt atât pentru crescătorii de bovine, ovine, caprine sau porcine, cât și pentru cei care au animale de companie

Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași atrag atenția fermierilor că trebuie să respecte o serie de măsuri în perioada caniculară.

„Având în vedere condițiile meteo care prevăd pentru perioada următoare temperaturi ridicate, le transmitem deținătorilor de animale că au obligația de a respecta anumite măsuri specifice care să asigure protecția și bunăstarea animalelor și să evite apariția stresului termic”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Fermierii și proprietarii de animale trebuie să asigure un adăpost corespunzător, cantități suficiente de apă și de furaje, să verifice buna funcționare a echipamentelor de adăpare, de furajare și a sistemelor de ventilație. În caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi exploatate în intervalul orar 12:00 – 18:00 dacă temperatura la umbră depășește 25 de grade Celsius. Potrivit DSVSA Iași, la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum și la apariția unor modificări comportamentale a acestora, deținătorul are obligația să anunțe medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă.

Fermierii din Iași nu au voie să transporte animalele în perioada caniculară în condiții improprii

De asemenea, administrația locală pe teritoriul căreia există animale trebuie să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor în cazuri excepționale. În cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii) sunt ținute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum și adăpost corespunzător împotriva razelor solare.

„O atenție deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ținute în vehicule, expuse în mod direct și pe o perioadă îndelungată la radiații ultraviolete și la temperaturi ridicate. Transporturile de animale trebuie realizate pe timpul nopții sau în primele ore ale dimineții, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei. Înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condițiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate și asigurate pe întreaga durată a transportului. Toți deținătorii de animale au obligația legală de a lua toate măsurile necesare, astfel încât să asigure standardele privitoare la bunăstarea animalelor deținute”, mai spune Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Pe de altă parte, ieșenii care au ținut animalele în condiții improprii au fost amendați de Poliția Animalelor.

Noi cazuri de pestă porcină africană au fost descoperite la porcii mistreți din Iași

Potrivit DSVSA Iași, deși au fost închise toate focarele de pestă porcină din gospodăriile din județ, a crescut numărul de porci mistreți care s-au îmbolnăvit cu pesta porcină africană. Săptămâna trecută au fost găsiți 204 mistreți morți și alți 33 au fost vânați. De la începutul anului și până în prezent s-au îmbolnăvit cu virusul pestei porcine africane (PPA) 407 porci mistreți și 366 au fost vânați.

Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsesc și efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *