Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași trebuie să notifice Direcția Agricolă când încep recoltarea roșiilor, altfel riscă să piardă subvențiile din programul „Tomata”
Fermierii din Iași trebuie să notifice Direcția Agricolă când încep recoltarea roșiilor, altfel riscă să piardă subvențiile din programul

Fermierii din Iași trebuie să notifice Direcția Agricolă când încep recoltarea roșiilor, altfel riscă să piardă subvențiile din programul „Tomata”

18 iun. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași care vor să obțină subvențiile de la stat prin programul „Tomata” trebuie să notifice Direcția Agricolă când încep recoltarea roșiilor. Notificările sunt necesare pentru ca legumicultorii din Iași să depună documentele justificative necesare obținerii subvențiilor. Direcția Agricolă Iași a trimis către toate primăriile din județ un mesaj prin care îndeamnă primarii să anunțe fermierii din Iași cu privire la modificarea termenelor limită pentru valorificarea și depunerea documentelor justificative

Fermierii din Iași care vor să obțină subvențiile de la stat prin programul „Tomata” trebuie să notifice Direcția Agricolă când încep recoltarea roșiilor. Fermierii trebuie să anunțe specialiștii din cadrul Direcției Agricole Iași pentru ca aceștia să verifice și să evalueze producțiile pentru care se solicită subvențiile de la stat. În acest an, în primul ciclu de producție, au depus documentele prin care solicită banii de la stat 117 beneficiari din Iași. Legumicultorii trebuie să valorifice producția până la data de 1 iulie 2020.

Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, obligatoriu pentru obținerea subvențiilor de la stat

Depunerea la Direcția Agricolă a documentelor justificative care atestă valorificarea producției și copia registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecția plantelor, până la data de 15 iulie 2020 inclusiv. Direcția Agricolă va întocmi și transmite situația centralizatoare a sumelor reprezentând ajutor de minimis de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), până la data de 31 iulie 2020. Documentele pentru valorificarea producției de tomate obținute din spațiile protejate, precum și copia Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat la zi și avizat de Oficiul Fitosanitar Iași se depun la Direcția Agricolă Iași.

Beneficiarii din Iași pot obține 3.000 de euro în cadrul programului „Tomata”, după valorificarea producției

Pentru a încasa banii, fermierii din Iași trebuie să depună o cerere la Direcția Agricolă Iași. Pentru a fi eligibili la plată, aceștia trebuie să facă dovada că au valorificat cantitatea minimă de tomate, iar vânzarea roșiilor trebuie făcută în perioada 15 iunie-15 iulie pentru roșiile din ciclul I și/sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv, pentru roșiile recoltate din a doua perioadă a anului. Pentru a deveni eligibili, fermierii trebuie să facă dovada vânzării cu documente justificative respectiv bon fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.

Anul acesta, în programul Tomata se acordă subvenții pentru culturile din spații protejate în cuantum de până la 3.000 de euro

Programul Tomata” s-a dovedit un real sprijin pentru fermierii din județ care au vrut să-și dezvolte micile afaceri din mediul rural cu banii de la stat. În ultimii trei ani a crescut numărul cultivatorilor de roșii din Iași care s-au înscris în programul „Tomata” pentru a obține cei 3.000 de euro de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Fermierii din Iași au investit 726.000 de euro în sistemele de încălzire și pentru creșterea suprafețelor cultivate. Anul acesta s-au înscris în programul „Tomata” 117 fermieri din Iași. Dacă îndeplinesc toate condițiile de eligibilitate, vor încasa banii de la stat până la sfârșitul lunii septembrie.

O noua condiție de eligibilitate pentru fermierii din Iași care s-au înscris în programul „Tomata”, în acest an

Fermierii din Iași trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află serele cu tomate, să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu data înființării culturii. Această condiție de eligibilitate este introdusă pentru prima dată anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`