Fermierii din Iași sunt nemulțumiți de campania de plăți derulată de Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și susțin că au primit cu întârziere banii cuveniți pentru anul 2024 sau deloc. Aceștia au atras atenția asupra situației, însă susțin că specialiștii le-au transmis că plățile se încheie pe 30 iunie 2025. Fermierii au depus 3.406 cereri la APIA în campania din 2025, care se derulează în această perioadă
Fermierii din Iași se plâng de faptul că anul acesta au primit cu întârziere subvențiile sau deloc. Aceștia susțin că au atras atenția asupra situației, însă susțin că specialiștii le-au transmis că plățile se încheie pe 30 iunie 2025.
„Eu sunt fermier activ de mulți ani, am depus toate documentele la timp, am făcut tot ce mi-a cerut APIA. Am suprafață mică de teren agricol, vreo 20 de hectare, câteva bovine. Până acum, primeam banii înainte de luna martie, înainte de campania agricolă; puteam să plătesc sămânță, datorii la bancă, tot ce era nevoie. Anul acesta, am primit doar o parte din bani. Nu înțeleg de ce nu s-au dat banii la timp. Când am întrebat la APIA, mi-au spus că termenul e 30 iunie 2025 și să mai aștept, că o să intre banii. Poate pentru unii nu e mult 5.000 de lei, dar pentru mine contează”, susține Cristian, fermier din Iași.
Aceste situații privind întârzierea plăților sau faptul că fermierii nu au primit banii deloc sunt semnalate și pe grupurile de pe rețelele de socializare, unde membrii sunt din toată țara.
Fermierii din Iași sunt nemulțumiți că au primit subvențiile cu întârziere
Fermierii din Iași mai spun că există un fond de risc, unde agricultorii din toată țara depun o anumită sumă anual, iar banii ar putea fi utilizați cu scopul de a ajuta fermieri când au nevoie de bani.
„Suntem un pic ajutați, dar nu cum trebuie. Ca și asociație, vrem să facem o garantare a riscului, pentru că nu doar irigațiile nu sunt o soluție la nivel național. Sunt multe zone unde nu se pot face irigații, trebuie să fim realiști. Dacă schimbăm planul național, trebuie să aplicăm la nivel național, specific fiecărei zone. La noi, alți factori, cum sunt gheața, pot face rău. Suma aceea pentru fondul de risc se strânge, dar nu se face nimic cu ea. Ne-am gândit că cei cu asigurările ar fi mai permisivi, având această bază în spate, acești bani din fondul de risc. Suma plătită de fermier pentru fondul de risc este destul de mare, ea diferă anual. E în jur de 1,7 la sută din suma totală a fermierului. Cei de la Ministerul Agriculturii sunt reticenți cu privire la fondul de risc, mulți dintre colegi au primit subvențiile greu. S-au întârziat mult plățile și sunt fermieri care nu au primit banii nici acum. Nu e din vina lor, pentru că au făcut tot ce li s-a cerut. De când s-a implementat programul APIA prin satelit, cu cod de culoare, anul trecut, când a fost seceta cumplită, îmi ieșea că am grâu din satelit, deși eu aveam porumb, floarea-soarelui. Acum, trimite fermierul poze, ca să fii sigur că este totul real în teren și nu se greșește în program”, susține Radu Dumitrașcu, fermier din Iași.
Valoarea subvențiilor virate în conturile beneficiarilor din Iași a ajuns la 60 de milioane de euro pentru anul de cerere 2024. Plăți se fac în continuare către fermieri.
Fermierii din Iași mai pot depune cererile la APIA pentru a primi subvențiile pentru 2025
În această perioadă se depun cererile unice de plată la APIA Iași pentru anul de cerere 2025. Până în prezent, s-au depus 3.406 cereri din Iași, iar termenul-limită expiră la 30 mai 2025. Astfel, fermierii mai pot depune documentele pentru a primi subvențiile din anul 2025 în aplicația AGI Online. Fermierii trebuie să verifice, împreună cu primăria pe raza căreia utilizează terenul, situația înscrierii în Registrul Agricol a datelor despre terenul agricol și să permită acesteia să transmită la APIA adeverințele privind utilizarea terenului conform înscrierii în Registrul Agricol. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii de plată şi să fie valabile la data depunerii acesteia. În cazul în care au nelămuriri cu privire la cererea pe care trebuie să o depună, fermierii din Iași pot cere informații suplimentare de la inspectorii APIA. Specialiștii au demarat o campanie de informare a fermierilor.
Fermierii din Iași sunt nemulțumiți de desfășurarea campaniei de plăți derulate de Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și susțin că au primit cu întârziere banii cuveniți pentru anul 2024 sau deloc.