Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași sunt interesați de programul pentru tinerii angajați în domeniul agricol, unde pot obține până la 1.000 de lei lunar. Cererile se pot depune în continuare la Direcția Agricolă
Fermierii din Iași sunt interesați de programul pentru tinerii angajați în domeniul agricol, unde pot obține până la 1.000 de lei lunar. Cererile se pot depune în continuare la Direcția Agricolă

Fermierii din Iași sunt interesați de programul pentru tinerii angajați în domeniul agricol, unde pot obține până la 1.000 de lei lunar. Cererile se pot depune în continuare la Direcția Agricolă

12 apr. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași vor să angajeze tineri în domeniul agricol și să obțină și ajutoare de la stat. În acest an au depus 6 cereri la Direcția Agricolă prin care solicită ajutoarele financiare cuprinse între 500 și 1.000 de lei, lunar. Aceștia trebuie să aibă minimum doi angajați în fermă pentru a primi banii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Agricultorii din Iași care angajează minimum doi tineri în fermă primesc un ajutor financiar cuprins între 500 și 1.000 de lei lunar pentru fiecare angajat. Fermierii au depus în acest an 6 cereri pentru obținerea ajutoarelor financiare de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Aceștia vor să angajeze 10 persoane în fermele din mediul rural. Astfel, dacă tânărul are studii superioare, angajatorul primește 1.000 de lei, iar dacă proaspăt angajatul are studii medii, patronul încasează 750 de lei.

De asemenea, 500 de lei se oferă angajatorului care angajează persoanele fără studii. În anul 2020 au fost acordate ajutoare financiare fermierilor din Iași care au reușit să angajeze personal, mai ales din rândul celor care s-au întors din străinătate în comunele natale și au căutat un loc de muncă în apropiere de casa lor. În anul precedent s-au înscris în program 6 fermieri din Iași care au angajat, în medie, două persoane, și au încasat banii de la Direcția Agricolă Iași, fiind vorba de aproximativ 16.000 de lei.

Fermierii din Iași care vor să angajeze tineri în domeniul agricol obțin noi ajutoare financiare de la stat

Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Agricole Iași, agricultorul înscris în program trebuie să facă dovada angajării a doi tineri pentru a primi sprijinul financiar de la stat. De asemenea, fermierul care arată că angajații au urmat cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare, poate obține sumele promise. Pentru a beneficia de prevederile legii, fermierii au obligația de a încheia cu tinerii beneficiari ai programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă.

Una dintre familiile de agricultori din Iași este familia Bițiușcă, din comuna Butea, care susține că a fost dificil să găsească persoane care să lucreze în ferma cu un efectiv de 87 de bovine. Potrivit Cristinei Bițiușcă, în ferma sa lucrează patru persoane care au muncit în străinătate, care s-au angajat după ce s-au reîntors în comuna natală. Aceasta susține că faptul că sunt mai aproape de familiile lor i-a determinat să rămână în ferme. Fermierii care se chinuiau de mai mulți ani să găsească oameni pricepuți în ferme au reușit să îi atragă cu salarii decente și primesc și ajutoare de la stat pentru angajați cu studii superioare sau studii medii.

Ieșenii care au muncit în străinătate și vor să înființeze afaceri cu fonduri europene pot depune proiecte la AFIR

Tinerii din Iași care se întorc din străinătate și vor să devină antreprenori, pot depune proiecte în cadrul sesiunii de finanțare deschise în cadrul submăsurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri” -, până la data de 4 mai 2021. Tinerii care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE, pot obține finanțare.

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/ ). Depunerea cererilor de finanțare se face doar on-line pe www.afir.info, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, iar Ghidul solicitantului și materialele necesare accesării pot fi consultate pe site-ul AFIR, www.afir.info – Investiții PNDR, în secțiunea dedicată submăsurii 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Până în prezent, din Iași au fost depuse 6 proiecte de finanțare, din cele 19 depuse din toată țara.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024