Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași sunt interesați de măsura pentru prime de asigurare a culturilor, derulată de AFIR
Fermierii din Iași sunt interesați de măsura pentru prime de asigurare a culturilor, derulată de AFIR

Fermierii din Iași sunt interesați de măsura pentru prime de asigurare a culturilor, derulată de AFIR

17 aug. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași sunt interesați de măsura pentru prime de asigurare a culturilor, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Sesiunea de depunere a proiectelor, din cadrul submăsurii 17.1: „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor”, din PNDR 2014 – 2020, se desfășoară între 12 august 2024 și 18 octombrie 2024, orele 16:00

Beneficiarii acestei submăsuri sunt fermierii activi și aceștia trebuie să îndeplinească mai multe condiții obligatorii: să fie persoană fizică sau juridică română, să acţioneze în nume propriu, persoana fizică/reprezentantul legal al solicitantului – persoană juridică, să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii cererii de finanţare. De asemenea, aceștia trebuie să nu creeze condiţii pentru a obţine, în mod necuvenit, un avantaj, în sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificările şi completările ulterioare, în orice etapă de acordare a sprijinului. Activități eligibile, din cadrul acestei măsuri, sunt cele care privesc asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor. Bugetul pentru această sesiune de finanțare este de 30.416.346 de euro.

Fermierii din Iași sunt interesați de măsura pentru prime de asigurare a culturilor

Sprijinul public nerambursabil, acordat în cadrul acestei submăsuri, este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită, efectiv, de către fermier (solicitantul finanțării). Depunerea cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 se va face online pe https://online.afir.info, potrivit ghidului de finanțare. Solicitantul trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate, menţionate în Ghidul Solicitantului aferent acestei submăsuri. Ghidurile solicitantului, pentru fiecare submăsură, se aprobă prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și sunt publicate pe site-ul AFIR. Ieșenii au depus, în numai câteva zile, 45 de cereri în valoare de 120.000 de euro, în submăsura 17.1 – prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor, în anul 2023. Interesul din partea fermierilor pentru această măsură este ridicat, mai ales dacă aceștia au înregistrat pierderi financiare din cauza secetei.

Fermierii din Iași primesc despăgubiri de secetă

Fermierii din Iași primesc despăgubiri de secetă pentru culturile afectate în 2024.

La Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași s-au înregistrat 400 de fermieri cu circa 30.000 de culturi agricole declarate calamitate. Cele mai multe înștiințări sunt primite din comunele Andrieșeni, Focuri și Popricani. Comunicarea către DAJ Iași a suprafețelor de culturi agricole de primăvară, afectate de seceta pedologică, este dinamică, astfel că datele se vor putea modifica. Termenul pentru notificarea primăriilor a fost decalat cu circa trei luni în cazul culturilor de primăvară. Fermierii primesc 200 de euro la hectar, indiferent de gradul de calamitate. Ar fi nevoie de 500 de milioane de euro pentru a acoperi pierderile provocate de secetă pe două milioane de hectare cultivate cu porumb și floarea-soarelui și 100.000 de hectare cu grâu și rapiță, la nivel național. Fermierii sunt afectați de seceta pedologică din ultimii 3 ani. Agricultorii se tem că, dacă nu vor fi realizate investiții în sistemul de irigații, vor fi nevoiți să renunțe la ferme, mai ales că în ultimii trei ani au avut pierderi însemnate din cauza secetei. Astfel, dacă primesc ajutoarele financiare pentru culturile agricole afectate de secetă, ar putea acoperi o parte din pierderi. Fermierii din Iași mai pot depune cereri în măsura pentru prime de asigurare a culturilor, derulată de AFIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *