Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași sunt furioși pe ministrul Daea! Firmele de panificație otrăvesc populația? „Au preluat grâul de la fermierii din Ucraina, îl macină și mâncăm niște produse toxice”

Fermierii din Iași sunt furioși pe ministrul Daea! Firmele de panificație otrăvesc populația? „Au preluat grâul de la fermierii din Ucraina, îl macină și mâncăm niște produse toxice”

22 mart. 2023, 02:00, 10 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași sunt furioși pe ministrul Daea! Agricultorii susțin că nu au fost ajutați în niciun fel de Ministerul Agriculturii, care trebuia să facă presiuni pentru rezolvarea problemelor generate de tranzitul de cereale din Ucraina, că există o concurență neloială pe piața agricolă, iar România a primit cele mai mici sume de la UE, drept compensații

Fermierii ieșeni avertizează că vor falimenta, dacă nu-și vând produsele, și sunt furioși pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pe care îl acuză că nu s-a implicat pentru soluționarea problemelor din agricultură. Una dintre acestea este criza de pe piață, generată de tranzitul cerealelor ieftine din Ucraina și de fondurile mici alocate drept despăgubiri.

Suma de 10,5 milioane de euro, propusă a fi alocată României, este extrem de mică, în comparație cu 30 de milioane de euro pentru Polonia, 16 milioane de euro pentru Bulgaria, în condițiile în care 60 la sută din tranzitul cerealelor este prin România. De asemenea, aceștia nu au primit despăgubirile promise pentru anul cu secetă pedologică – 2022. Piața a fost invadată cu cereale ieftine din Ucraina, de calitate îndoielnică.

„Nu cred că în Germania există fermieri care falimentează din cauza tranzitului de cereale din Ucraina. Marfa lor, a celor din Ucraina, nu e la aceeași calitate ca a noastră. Noi mergem pe bunăstarea populației, pe asigurarea unor produse agricole de calitate, pentru hrană.

Produsele noastre stau în stoc, iar o parte dintre morari au preluat grâul de la fermierii din Ucraina, îl macină și mâncăm niște produse toxice. Noi am cheltuit sume enorme pentru fiecare hectar. Numai 7 lei kilogramul la îngrășăminte și 10 lei litrul de motorină. Ucraina a cheltuit jumătate față de noi, la hectar”, susține Ion Notingar, fermier din Iași.

Fermierii din Iași sunt furioși pe ministrul Daea

Acesta adaugă faptul că fermierii sunt nemulțumiți pentru că ministrul Agriculturii nu se implică în soluționarea problemelor cu care se confruntă.

„Sunt mulți fermieri care au o reținere în a cultiva anumite culturi. Cine le garantează lor, dacă apare fenomenul de secetă, după ce au cheltuit 5.000 de lei la hectar, că primesc despăgubirile? Sau apare influența produselor din Ucraina și iar pierd. Fermierul nu se mai gândește la profit, ci cum să-și recupereze investiția, să nu intre în faliment, având în vedere că mulți au creditat produsele agricole.

Noi suntem într-un impas. Acum ar trebui să intervină Ministerul Agriculturii! Dacă domnul ministru a fost la Comisia Europeană și a discutat problemele pe care le avem în România, vizavi de coridorul pentru tranzitul cerealelor din Ucraina, ne-a adus la cunoștință nouă, fermierilor, ne-a spus: «Mă, oameni buni, am fost la Bruxelles și ăștia nu mă înțeleg», ca noi, asociațiile de fermieri, să facem presiune pentru că noi nu știm ce s-a discutat. Să ne informeze și pe noi, concret”, mai spune Ion Notingar.

Ministrul Daea a fost recent la Iași.

Fermierii români au pierdut din cauza concurenței neloiale

Concurența neloială de pe piață și faptul că fermierii nu primesc un preț corect pentru produsele lor sunt alte nemulțumiri ale agricultorilor.

„Sunt foarte multe cazuri când prețul oferit este sub prețul de cost. Ar trebui ca și aici să se schimbe puțin lucrurile. Sunt 4,5 traderi în România care au același preț”, susține fermierul Ciprian Stegaru.

„Un trader urmărește să aibă o marjă de profit și el nu este afectat. Dar fermierul, producătorul, este afectat direct. Dacă ia un leu pe kilogramul de porumb, profitul este exagerat de mic. Practic, 30 de bănuți, dacă e un an normal. Câștigă mai bine decât mine, cel care produc bobul de grâu. Nu mai spun că cerealele din Ucraina au o calitate derizorie față de noi, românii, care suntem tehnologi, vrem și producem calitate, aplicăm tehnologii de ultimă oră”, adaugă Radu Dumitrașcu, fermier din Iași.

Fermierii din Iași vor să cultive soia modificată genetic.

Cezar Gheorghe: „Să ne cuplăm ca să vindem cantități mari”

Cezar Gheorghe, specialist în comerțul cu cereale, susține că fermierii ar trebui să fie uniți.

„E dureros să vezi că suntem manipulați, ca să nu spun prostiți, de alte interese. Pentru că, la final, totul este financiar. Nu este vorba decât despre bani. De ce să nu fim și noi pragmatici? Noi nu am știut ce să facem, așa cum a făcut Franța, când în mai, anul trecut, a vândut ce nu avea. Trebuie să facem o agregare la nivel de asociație și să ne cuplăm ca să vindem cantități mari. Să îmi spună o asociație, dacă face 120.000 de tone, pe unde le vinde”, susține Cezar Gheorghe, specialist în comerțul cu cereale.

Fermierii din Iași sunt furioși pe ministrul Daea, pentru că au atras atenția de multe ori asupra problemelor cu care se confruntă, dar spun că nu au fost băgați în seamă.

Comentarii
  • Fermeru ucrain

    Păi când luau producătorii de pâine grâu de la români era pâinea 5 lei, acu e 3,5 lei.
    Deci se vede de unde-i grâul

  • De ce nu se fac controalele in vama? De ce s) a permis intrarea.graului contaminat in tara si.a rapitei si altor cereale? Sa ne răspundă Daea . Cine sunt ceilalti vinovati alături de el? Asta.e
    Genocidul animalelor din tara noastră ! Asta e genocidul întregului popor roman! Moarte lenta su sigura. La puscarie vinovatii! Si ANPC a fost mituita sa taca?! Bai idiotule de sus lasa- ne cu grâul ucrainean si cu preturile la pâine cum le descrii. Du- te- n mă) ta- kur in Ucraina , afara dobitoc ucrainean din tara!

  • Sa fie retrasaaaaaaa toata pâinea de pe piata! Nici daca o da gratis nu trebuie s- o luam! Cum se poate intampla asa ceva? Care sunt criminalii care vor sa ne omoare? Ii omoraaaaaam si noi pe ei , cu furcile si tipoarele topoarele. ANPC sa retraga toara pâinea contaminata de pe piata sau este.mituita de Iohanis ca sa taca? Criminalii ucrainieni care au vandut si criminalii romani care au cumparat la puscarieeeee.

  • n cumparati paine, e otrava!

    Firmele de panificatie care au cumparat grâul contaminat trebuie retrase autorizatia de functionare iar cei care nu au efectuat controlul la vama si au permis intrarea in tara a cerealelor infestate la puscarie ca au fost mituiti. Cum e posibil sa cumperi o pâine si sa- ti fie frica sa o mananci .

  • Fermierul cu produse toxice în gură poate face reclamație la ANSVSA. Abia în urma analizelor poate face campanie împotriva unor produse, altfel doar măcăne.
    Înțeleg să spui că statul nu te protejează în privința importurilor din Ucraina, dar nu măcăni că e produs toxic decât cu buletin de analize.
    Marotele astea cu produsele naturale din România, grâul crescut în faguri de albine dimineața pe răcoare, nu prea ajută produsele de 2-3 ori mai scumpe.
    Și când golim silozul, îl reumplem de la vecinul care a băgat îngrășăminte la sac, dar vindem la prețul nostru, de băieți cu acte în regulă.

  • Cancerul la pancreas, cancer la colon se dezvolta cel mai urgent si in ritm foarte accelerat de la aceste cereale contaminate. Boala apare instantaneu si se moare foarte repede, fara leac. Asa ca nu cumparati pâinea otrăvită. ANPC in acst caz foarte grav ce face, nu interzice la comercializare si scoaterea de pe piata a acestor otravuri? Noi cumparam , nu stim ce mancam , murim pe banii nostri pentru o pâine sau alte produse de panificatie otravite?

  • iohanis mason

    slava ucraina !!!!!!

  • Multi,dar prosti!

  • SUKA UCRAINA! SUKA ZELENSKI! Afara nazistii ucrainieni din tara, o sa va macelarim!

  • Opriți tirurile de la Tehopolis!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024