Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași sunt disperați că au pierdut zeci de mii de lei din cauza furtunilor și ploilor din ultimele zile. Vor să depună cereri pentru despăgubiri

Fermierii din Iași sunt disperați că au pierdut zeci de mii de lei din cauza furtunilor și ploilor din ultimele zile. Vor să depună cereri pentru despăgubiri

02 iul. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași susțin că au pagube de mii de euro din cauza furtunilor și ploilor înregistrate în ultimele zile care au pus plantațiile la pământ. Vor să depună cereri la Direcția Agricolă pentru a obține despăgubirile cât mai repede. Comisia care va evalua pagubele este formată din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai Prefecturii Iași și ai Direcției Agricole

Agricultorii din Iași sunt disperați că furtunile și ploile din ultimele zile le-au distrus suprafețe importante cu plantații de fructe de pădure sau cu grâu. Pierderile se ridică la câteva zeci de mii de lei, de aceea fermierii vor să depună cereri pentru a o obține despăgubiri. Unul dintre producătorii de fructe de pădure din Iași este Dorian Secară, care administrează o suprafață cu 1,2 hectare cu zmeură. Ploaia și furtuna din noaptea de 31 iunie 2021 au pus la pământ 30 la sută din suprafața cultivată cu fructe de pădure.

Producătorul spune că paguba se ridică la câteva mii de lei, cel puțin, însă va vedea cu exactitate cât a pierdut după ce va încerca să mai salveze măcar o parte din plantație. Chiar și așa, dacă va replanta zmeura, va trebui să scoată alți bani din buzunar pentru reînființarea plantației. Acesta deține 1,2 hectare cu zmeură, iar din întreaga suprafață, pe 4.000 de metri pătrați este o plantație tânără, care ar trebui să intre pe rod anul viitor.

Fermierii din Iași susțin că pagubele provocate de ploile și vijeliile din ultimele zile se ridică la câteva zeci de mii de lei

Dorian Secară spune că plantația înființată în urmă cu patru ani, care produce fructe, nu a fost afectată, însă cea tânără este distrusă în totalitate.

„Cu toate că vijeliile au fost foarte puternice, am avut noroc de sistemul de palisare, care a susținut foarte bine plantele mai vechi și nu au fost afectate în totalitate. Fiind și un soi rezistent, care a prins rădăcini bune în toți acești ani, am reușit să salvăm producția de anul acesta. Însă la plantația tânără, care e pe aproximativ 4.000 de metri pătrați, paguba este totală. Deci producția de anul viitor, pentru că atunci intra pe rod plantația, e compromisă. Încercăm să salvăm ce se mai poate”, susține Dorian Secară, producător din comuna Țibănești, care, împreună cu soția sa, Georgiana Secară, au investit în afacerea cu fructe de pădure banii câștigați în străinătate, valorificând terenul primit moștenire de la bunici.

Ioan Ciubotaru, producător de fructe de pădure: „Estimez pierderea la vreo 10.000 de lei”

Un alt producător de fructe de pădure, din comuna Ciortești, care are o suprafață de aproape un hectar cu zmeură, spune că a plantat-o anul trecut, iar jumătate din plantație e compromisă.

„Am pierdut 50 la sută din plantație. O să văd cum fac să le plantez din nou, dacă pot să fac asta. În agricultură nu ai cum să te pui cu natura, oricât de puternic ar fi sistemul de palisare. Plantele sunt abia puse, nu s-au prins bine și de aceea au fost puse la pământ de vijelie. Am auzit că sunt mulți producători în situația asta, că au pagube. Eu estimez pierderea la vreo 10.000 de lei”, susține Ioan Ciubotaru, fermier din județul Iași.

Un alt fermier din Iași care exploatează aproximativ 100 de hectare cu teren agricol în zona Hârlău spune că la grâu sunt probleme pentru că are câteva zeci de hectare puse la pământ.

„Am o suprafață de vreo 40-50 de hectare care au fost afectate de ploi și vijelii. Nu cred că mai pot recupera ceva. Eu vreau să depun cerere pentru despăgubiri, poate reușesc să salvez ceva. După îngheț, ploi, au venit și vijeliile. Vom vedea ce avem în hambar după ce culegem recolta”, spune Mihai Moraru, fermier din Iași.

O comisie mixtă, formată din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai Prefecturii Iași și ai Direcției Agricole, va evalua pagubele produse în județ

Momentan nu există o evaluare a pagubelor produse în județul Iași din cauza ploilor și vijeliilor. Pentru această evaluare este nevoie ca autoritățile locale să ceară comisii mixte formate din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai Prefecturii Iași și ai Direcției Agricole care să evalueze situația, să stabilească suprafețele afectate și eventualele despăgubiri din partea statului. Dacă unii agricultori își asigură culturile, alții rămân la mâna vremii.

Fermierii din Iași pot cere fonduri europene pentru primele de asigurare, urmând a fi stabilită perioada de depunere a cererilor de finanțare. În anul 2020 au fost acordate fonduri nerambursabile în valoare de 100.000 de euro pentru cererile depuse în cadrul submăsurii 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor – , derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Fermierii din Iași cu pierderi din cauza secetei din anul 2020 așteaptă în continuare despăgubirile pentru porumbul și floarea-soarelui distruse în proporție de 30 până la 100 la sută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024