Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași sunt chemați la sediul APIA! Specialiștii solicită clarificări de la agricultorii găsiți cu nereguli
Fermierii din Iași sunt chemați la sediul APIA! Specialiștii solicită clarificări de la agricultorii găsiți cu nereguli

Fermierii din Iași sunt chemați la sediul APIA! Specialiștii solicită clarificări de la agricultorii găsiți cu nereguli

22 aug. 2024, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași care sunt chemați la sediul Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) trebuie să aducă o serie de clarificări, altfel pierd subvențiile. Plățile pentru anul de cerere 2024 demarează în luna octombrie 2024

Inspectorii APIA derulează, în această perioadă, controale la fermele din județ. Pe lângă eșantionul clasic, se fac verificările în teren și fermierii sunt monitorizați prin intermediul softului care arată dacă agricultorii sunt eligibili la plată. Fermierii la care softul generează imagini cu roșu trebuie să aducă clarificări cu privire la suprapunerea terenurilor sau alte situații. Agricultorii sunt informați telefonic de funcționarii APIA, care îi anunță să se prezinte la sediul instituției unde au depus cererea pentru subvenții. Aceștia trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere că își mențin cultura/culturile trecute inițial. Astfel, se cer clarificări acolo unde este cazul, pentru ca fermierii să nu piardă subvențiile acordate pentru anul de cerere 2024. Aceste clarificări trebuie făcute până la 16 octombrie, când începe plata avansului, pentru acest an. În 2024, au fost depuse 15.033 de cereri ale agricultorilor care exploatează 277.661 de hectare, prin intermediul cărora solicită subvențiile.

O parte din fermierii din Iași trebuie să se prezinte la APIA

La controalele efectuate, până în prezent, de inspectorii APIA nu au fost găsite nereguli. În total, vor fi controlați 200 de fermieri care exploatează peste 30.000 de hectare de terenuri agricole. Controalele din fermele din Iași au ca scop verificarea datelor furnizate de crescători în cererea de solicitare a ajutorului de stat, în documentele atașate acesteia sau în alte declarații, a condițiilor în care este acordat ajutorul, respectarea conformității, cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu verificările altor obligații privind schema de ajutor. Inspectorii APIA derulează controale administrative prin care se verifică corectitudinea informațiilor din cererea de plată depusă de fermierii din Iași. Astfel, pe lângă cele două inspecții făcute în fiecare an, controlul clasic, unde fermierii sunt inspectați de specialiștii APIA pe bază de GPS, adică suprafețele agricole declarate și extrase din eșantionul de control, dar și cel de teledetecție, prin care se primesc imagini de la Comisia Europeană, se verifică cu spectrul de culoare, pentru a se stabili dacă toate culturile corespund cu realitatea. A fost introdus un al treilea tip de control, acesta este de monitorizare, și a început de la depunerea cererii fermierului, prin care se evită suprapunerile și supradeclarările.

Încep plățile APIA din octombrie 2024

Fermierii din Iași au primit mai mulți bani de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), pentru anul 2023. Agricultorii au încasat 84.366.797 de euro, plățile fiind făcute în cadrul a peste 40 de măsuri derulate de APIA. APIA a achitat agricultorilor din Iași subvenții pentru terenurile agricole și fermele zootehnice, pentru anul de cerere 2023. Banii provin din bugetul național, respectiv 7 milioane de euro, 4,5 milioane de euro de la EURI – Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene, alte 4,4 milioane de euro prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 42 de milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). De asemenea, fermierii din Iași sunt chemați la APIA pentru a aduce lămuriri referitoare la unele situații descoperite de inspectori, altfel riscă să piardă subvențiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025