Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași spun că ploile din ultimele zile nu au fost suficiente pentru salvarea recoltei. „La culturile de porumb și floarea-soarelui vor fi probleme”
Fermierii din Iași spun că ploile din ultimele zile nu au fost suficiente pentru salvarea recoltei. „La culturile de porumb și floarea-soarelui vor fi probleme”

Fermierii din Iași spun că ploile din ultimele zile nu au fost suficiente pentru salvarea recoltei. „La culturile de porumb și floarea-soarelui vor fi probleme”

22 iun. 2023, 02:00, 3 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași se tem că ploile din ultimele zile nu vor salva recolta din acest an, după ce seceta s-a instalat în unele zone din județ. Aceștia sunt în plină campanie de recoltare a orzului sau grâului și spun că probleme vor fi mai ales la culturile de primăvară, precum porumbul sau floarea-soarelui. Agricultorii sunt în continuare nemulțumiți că nu au primit banii promiși de stat și de la Comisia Europeană

Fermierii din Iași se tem că ploile din ultimele zile nu au fost suficiente pentru salvarea recoltei. Dacă la culturile înființate în toamna anului trecut, precum orzul sau grâul, au început recoltarea și vor avea producție, sunt îngrijorați că la cele de primăvară, floarea-soarelui sau porumbul, nu vor avea deloc producție. Mai mult, agricultorii sunt în continuare nemulțumiți că nu au primit banii promiși de stat și de la Comisia Europeană.

„Ploile din ultima perioada au salvat parțial culturile agricole înființate în primăvara și au stopat, deocamdată, efectul secetei. În schimb, preturile ce se practica pentru achiziția cerealelor și a plantelor tehnice sunt sub nivelul acoperii cheltuielilor de producție. Din ce am văzut, mai multe state s-au opus sprijinului financiar acordat României de Comisia Europeană. Polonia și-a capitalizat fermierii cu cele 2,4 miliarde de euro, pentru fermierii români sunt 0 lei”, susține Ion Notingar, agricultor din Iași, ce are sute de hectare de teren agricol în comunele Lețcani, Horlești, Românești, Dumești.

Ploile din ultimele zile nu au fost suficiente pentru salvarea recoltei ieșenilor

Fermierii ieșeni spun că statul român își bate joc de agricultorii din Moldova.

„Vor să închidem fermele? Așa se pare, că statul a uitat de agricultorii din Moldova. Se uită numai în vest. Noi, cei din Iași, Vaslui, nu mai existăm. Dacă ar fi cu adevărat alături de fermieri, ar face tot posibilul și ar acorda banii promiși. Dar tot ce se întâmplă acum arată că nimănui din politică nu îi pasă de fermieri, de cetățeni. Eu recoltez acum orzul. La grâu o să am ceva producție. La porumb e jale. Deja se văd primele efecte ale secetei pedologice”, susține Marius Mihalache, fermier din Iași cu peste 200 de hectare de terenuri agricole.

Aceștia se tem că seceta va distruge culturile de primăvară la fel ca în anul precedent. În sudul județului a plouat foarte puțin, astfel că fermierii speră că vremea se va schimba.

„Nu a plouat suficient. Foarte puțin. Vreo 8 litri pe metru pătrat și erau necesari vreo 20 de litri măcar. Sunt zone unde a plouat și 40 de litri pe metru pătrat, dar nu peste tot. Azi intrăm la recoltat orzul, iar la rapiță și la grâu mai durează puțin”, susține Cezar Musteață, fermier din sudul județului care administrează peste 750 de hectare.

Despăgubiri de secetă: 355 de lei la hectar

Agricultorii din Iași vor primi despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară, respectiv porumb, floarea-soarelui, soia sau mazăre, semănate anul trecut, însă nu a fost stabilită perioada în care vor fi virați banii în conturi. Suma stabilită la hectar este de 355 de lei pentru culturile calamitate integral. Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este de peste 30 la sută și până la 100 la sută, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător.

În județul Iași sunt peste 30.000 de hectare calamitate. Potrivit datelor centralizate din procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, peste 148.000 de fermieri au fost afectați de seceta pedologică, iar o suprafață cultivată de peste 1.110.000 ha a fost calamitată în diferite grade de afectare, la nivel național. Fermierii din Iași spun că suma acordată este prea mică, fiind vorba inițial de acordarea a 1.000 de lei la hectar. Aceștia sunt nemulțumiți de măsurile luate privind tranzitul cerealelor din Ucraina.

Mai mult, fermierii din Iași se tem că vor închide afacerile, dacă nu vor fi ajutați.

Comentarii
  • Iar il promovati pe fostul presedinte PSD-ist Ion Notingar ? In loc de sutele de hectare pe care le-a luat cu japca de ce nu mentionati cate amante a avut si inca mai are cel putin in Letcani……. Vad ca plateste bine pentru asi promova imaginea din zona HAUR ….

  • Mereu nemultumiti….pe astia nu ii mai satisface nimic…daca nu e ploaie cata vor ei, nu e bine, daca nu e soare, nu e bine, daca se scumpesc imputurile nu e bine, ……..e bine doar cand sleiesc pamantul de tot ce poate el oferi, sa vanda ei tot !…atunci e bine!

  • Eu am o nedumerire: acești fermieri au poliță de asigurare pentru terenurile agricole?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025