Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași speră că vor primi despăgubiri de secetă în 2024. „Sună mai mult a promisiune electorală”
Fermierii din Iași speră că vor primi despăgubiri de secetă în 2024. „Sună mai mult a promisiune electorală”

Fermierii din Iași speră că vor primi despăgubiri de secetă în 2024. „Sună mai mult a promisiune electorală”

18 iul. 2024, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași susțin că sumele promise de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, sunt necesare pentru a trece peste această perioadă dificilă, dar speră să primească despăgubirile de secetă în 2024. Ministrul susține că agricultorii vor primi între 200 și 250 de euro la hectar

Fermierii din Iași susțin că ajutorul financiar promis de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, este necesar pentru a acoperi pierderile financiare de anul acesta. Agricultorii speră că vor primi cei 250 de euro la hectar anul acesta.

„E ok ajutorul financiar, dar nu cred că este buget pentru plata acestor despăgubiri. Sună mai mult a promisiune electorală. Acum, porumbul și floarea-soarelui sunt compromise în totalitate din cauza caniculei. Doar dacă mai poate fi folosit ca furaje pentru animale, dar nici atunci. Dacă nu plouă în aceste zile, sigur vor fi compromise culturile din multe zone din județ”, susține Cezar Musteață, fermier din Iași, care exploatează aproape 800 de hectare de terenuri agricole.

Fermierii din Iași au nevoie de despăgubirile de secetă în 2024

Fermierii mai spun că anul acesta au probleme la culturile înființate atât în toamna anului trecut, cât și în primăvara acestui an.

„La grâu, orz am producție extrem de mică, jumătate față de cât am preconizat. Porumbul este distrus în proporție de 70 la sută. Nu știu dacă ploile mai pot să facă ceva pentru a salva cultura de porumb. Ultimii trei ani, au fost pentru noi foarte dificili. Noi nu cerșim, vrem doar să fim ajutați. Taxele le plătim la timp, la PIB-ul țării contribuim. Când e de luat bani, se iau cu două mâini. Când e de dat, nu sunt”, spune fermierul Ionuț Popa, care exploatează 200 de hectare de terenuri agricole.

Fermierii au obținut despăgubiri de secetă și anul trecut, însă nu au acoperit pierderile financiare înregistrate în 2023. Agricultorii spuneau că banii oferiți fermierilor sunt o bătaie de joc la adresa lor, iar sumele extrem de mici nu le ajung nici măcar pentru un sfert din cheltuielile la hectar. Suma aprobată a fost de 335 de lei la hectar, iar culturile pentru care s-au plătit despăgubirile de secetă au fost porumb, floarea-soarelui, soia, mazăre.

O comisie va verifica cererile depuse de fermierii din Iași

În Iași, sunt aproximativ 600 de hectare cu grâu afectat de secetă, date transmise deja de fermieri. Potrivit noilor reglementări, procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se vor redacta respectând noile prevederi legale. Ca și în anii precedenți, suprafața calamitată se va stabili în urma controlului în teren al unei comisii de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, formată dintr-un specialist al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură, un reprezentant al Direcției Agricole Iași și altul al unității administrativ teritoriale. Determinarea producției medii pe cinci ani anteriori (kg/ha) se va calcula de către producătorii agricoli. Pentru cei care nu au istoric de calamitate, va veni comisia pentru a face verificările necesare.

Pentru producătorii agricoli persoane fizice şi/sau persoane fizice autorizate şi/sau persoane juridice, care deţin cel puţin un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat în unul din cei cinci ani anteriori, nu se calculează şi se stabilește de către comisia de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole. Pentru stabilirea procentului producției calamitate, comisia de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole va aplica următoarea formulă de calcul: % = 100 – evaluarea nivelului producției pe suprafața calamitată/producția medie pe cinci ani anteriori x 100. Cererile ar trebui depuse la Direcțiile Agricole la finalul acestei luni. Astfel, fermierii din Iași speră că vor primi despăgubiri de secetă până la finalul anului 2024.

Comentarii
  • FERMIERUL FOARTE MULTUMIT

    NU MAI VORBITI PROSTII…AVEM PRODUCTII FOARTE BUNE LA CULTURILE DE TOAMNA SI ESTIMAM PRODUCTII MAI BUNE LA CULTURILE DE PRIMAVARA !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`