Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași, revoltați de ordinul privind creșterea purceilor. Crescător: „O să dispară porcul românesc. Asta se vrea”. Fermierii vor să renunțe la fermele cu suine
Fermierii din Iași, revoltați de ordinul privind creșterea purceilor. Crescător:

Fermierii din Iași, revoltați de ordinul privind creșterea purceilor. Crescător: „O să dispară porcul românesc. Asta se vrea”. Fermierii vor să renunțe la fermele cu suine

15 feb. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Fermierii din Iași sunt nemulțumiți de Ordinul 24, care prevede anumite reguli privind creșterea purceilor, și se tem că, în scurt timp, va dispărea porcul românesc. Astfel, cei care cresc mai mult de 5 purcei în gospodăria proprie, trebuie să respecte reguli de biosecuritate care sunt „imposibil de respectat”. Astfel, țăranii trebuie să aibă un medic angajat, să treacă zilnic într-un registru date despre supravegherea sanitară a porcinelor, să aibă o sală de necropsiere, un punct de pază amenajat, vestiar – filtru, birou pentru șef de fermă, farmacie

Prin Ordinul 24, crescătorii din mediul rural, din Iași, trebuie să crească maximum 5 porci pentru consumul propriu și nu au voie să îi vândă. Țăranii din Iași se tem că, din cauza limitării numărului de capete la 5, lucru care îi determină să nu mai facă reproducție, cât și din cauza faptului că nu mai au voie să vândă purcei către populație, va dispărea porcul românesc din gospodăriile ieșenilor. Crescătorii din Iași atrag atenția că, deși se dorește impozitarea acestor crescători, noile reguli ar putea conduce la dispariția raselor autohtone din gospodăriile din țară.

„Au tot spus că din cauza noastră, a micilor crescători, au fost focarele de pestă porcină. Eu nu spun că nu sunt bătrâni, oameni în vârstă, care nu știu de regulile de biosecuritate, dar de ce ne bagă pe toți în aceeași oală, că toți suntem vinovați? Mai marii statului trebuie să vină în ferma omului, să vadă ce și cum, nu să stea la birouri și să dea indicații. Așa cred că ei, că prin impozitarea noastră, a micilor crescători, rezvolvă problema? Nu se va rezolva.

Țăranii vor găsi o cale să crească porcii în bătătură pentru că asta știu să facă din tată în fiu. Dar nu se dorește ca românii să aibă rase autohtone, să ne păstrăm rasele noastre, ci să mâncăm porci crescuți în Olanda și Germania. O să dispară porcul românesc. Asta se vrea. Vă spun eu că o să mergem toți la supermarket și o să mâncăm porci îngrășați artificial”, susține Ionuț Pleșca, crescător de porci, din Iași.

Fermierii din Iași sunt nemulțumiți de noile reguli de biosecuritate privind creșterea purceilor în gospodării

Acesta mai spune că regulile de biosecuritate din noul ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) sunt „imposibil de respectat” de către țăranii care vor să crească în gospodărie mai mult de 5 porci.

„Deci, de la 6 porci în sus trebuie să ai medic angajat, o sală unde să tai porcii, vestiar, șef de fermă, farmacie. Păi, ca să ai toate astea, îți trebuie bani, nu glumă. Adică dacă am 10 porci, trebuie să bag bani în toate astea. Așa mă las păgubaș și nu mai cresc nimic. E imposibil de respectat toare astea. În ritmul ăsta vă spun că o să fim la mâna samsarilor. Deja suntem, de doi ani, de când e pesta porcină”, mai spune Ionuț Pleșca.

Fermierii care nu vor respecta toate regulile impuse în noul ordin vor fi drastic sancționați.

„Primești amendă pentru asta. Așa mi-au spus medicii veterinari. Vă dați seama că în țara asta se merge numai pe amenzi? Vor să distrugă și țăranul român. Au început de câțiva ani să facă asta, au văzut că merge bine treaba, iar acum e cireașa de pe tort. Ați mâncat de Crăciun porc românesc? Nici nu veți mai mânca. Vă spun că oamenii ăștia nu se gândesc la noi, ci la buzunarele lor. Dacă se gândeau la zootehnia din țară făceau ceva să aducă tinerii din străinătate ca să deschidă ferme, să crească vaci, oi, capre și porci”, susține Mircea Zaharia, un alt fermier din Iași care crește porci în gospodărie.

Mary Pană, ACEBOP: „Unii cresc 200 de porci și nu plătesc taxe și impozite. Nu este corect nici așa”

Potrivit lui Mary Eugenia Pană, președintele ACEBOP, crescătorii din rasele autohtone Bazna și Mangalița nu au fost incluși în acest ordin, iar acest lucru ar trebui schimbat.

„Partea care nu este în ordin este cea privind crescătorii de porci din rasele autohtone, Bazna și Mangalița. Să se adauge un punct c), și pentru ei, pentru că sunt în afara legii și ar fi păcat să piardă ajutoarele ce le pot primi anul acesta. De exemplu, din 500 de membri care cresc acești porci din rasele autohtone, doar 3 au fost cu pestă porcină. Trebuie să se treacă la creșterea în gospodărie a raselor autohtone. Cei care cresc în microfermă trebuie să intre în sfera legalității, altfel primesc amenzi dacă nu au condiții minime de biosecuritate”, susține Mary Eugenia Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP), din România.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică, pe site-ul instituției, un proiect de act normativ care limitează în continuare creșterea porcilor la 5 capete în cazul gospodărilor, iar ce depășește acest efectiv se consideră exploatație comercială și trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului și să se transforme în persoane juridice.

„Unii cresc 200 de porci și nu plătesc taxe și impozite. Nu este corect nici așa”, mai spune Mary Eugenia Pană. În ultimii zece ani s-a redus semnificativ efectivul de animale din județ. Potrivit datelor statistice oferite de Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, cea mai mare scădere se înregistreazaă la efectivele de porcine. Astfel, dacă în anul 2009 erau aproape 300.000 de porci în gospodăriile ieșenilor, anul acesta au fost înregistrate doar 65.000 de capete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *