Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași primesc noi subvenții de la APIA drept plăți compensatorii. Agricultorii pot încasa și 620 de euro, la hectar, cea mai mare sumă acordată agricultorilor
Fermierii din Iași primesc noi subvenții de la APIA drept plăți compensatorii. Agricultorii pot încasa și 620 de euro, la hectar, cea mai mare sumă acordată agricultorilor

Fermierii din Iași primesc noi subvenții de la APIA drept plăți compensatorii. Agricultorii pot încasa și 620 de euro, la hectar, cea mai mare sumă acordată agricultorilor

09 feb. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași vor încasa noi subvenții de la APIA dacă îndeplinesc toate condițiile impuse în Măsura 10- „Agro-mediu, plăți compensatorii”. Sumele pe care le pot obține fermierii din Iași sunt cuprinse între 21 și 620 de euro le hectar, în funcție de culturile pe care le exploatează sau dacă dețin livezi și pășuni. Ieșenii care au solicitat în cererile depuse în anul 2020 subvenții de la APIA au încasat ajutoare financiare în valoare de 17 milioane de euro pentru terenurile agricole sau pentru fermele zootehnice.

Noi sume pe care le vor primi fermierii din Iași de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) pentru Măsura 10- „Agromediu, plăți compensatorii”, pentru cererile depuse în anul 2020. Cea mai mare sumă acordată la categoria plăți compensatorii este 620 de euro la hectar, fiind vorba de livezi aflate în conversie la agricultură ecologică. Pentru toate culturile aflate în conversia ecologică, fie că e vorba de plante medicinale, vii sau legume, fermierii din Iași primesc sume mai mari la hectar, fiind vorba de peste 200 de euro. În cadrul Măsurii 10- „Agro-mediu”, ieșenii care exploatează terenuri agricole vor încasa între 21 de euro și 250 de euro la hectar, în funcție de lucrările pe care le desfășoară pe acele terenuri exploatate.

De asemenea, dacă terenurile sunt importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică sau pentru dropie, fermierii din Iași primesc între 100 și 269 de euro la hectar. Ieșenii care dețin ferme zootehnice vor primi și în acest an plăți compensatorii. Pentru această categorie de beneficiari, APIA va plăti, pe lângă sprijinul cuplat zootehnic ce este achitat fermierilor din Iași în această perioadă, sume cuprinse între 16 și 43 de euro pe cap de animal. Crescătorii de bovine, din Iași, care au ferme zootehnice au încasat de la APIA, pentru cererile depuse în anul 2020, aproximativ 1 milion de euro. În această perioadă, specialiștii din cadrul instituției autorizează la plată cererile de plată.

Fermierii din Iași vor încasa noi subvenții de la APIA, pentru anul de cerere 2020

Pentrul anul de cerere 2020 au fost înregistrate la APIA 21.000 de solicitări din partea agricultorilor care au primit deja subvenții pentru terenurile agricole exploatate, aproximativ 280.000 de hectare. Cei care au fost eligibili la finanțare în cadrul schemei unice de plată pe suprafață (SAPS) au încasat aproape 25 de milioane de euro numai pentru terenurile agricole. De asemenea, agricultorii au mai primit banii și pentru alte scheme de plată, respectiv cea pentru tinerii fermieri. Un agricultor care a solicitat subvenții pentru mai multe scheme de plată poate obține pentru un hectar suma de aproximativ 1.000 de euro în cazul în care îndeplinește toate condițiile de eligibilitate. De asemenea, crescătorii de animale au primit subvenții de la APIA.

Cele mai multe plăți au fost efectuate către crescătorii de bovine care au încasat o parte din sprijinul cuplat zootehnic, respectiv aproximativ 1 milion de euro. Suma totală pe care o va vira APIA în conturile acestor fermieri este de aproximativ 2 milioane de euro, bani acordați pentru cererile depuse în anul 2020. Crescătorii din Iași au primit pentru anul 2019 subvenții în valoare de 5,5 milioane de euro. Tot în această lună primesc banii de la bugetul de stat și crescătorii de ovine și caprine, din județul Iași.

Agricultorii din Iași au primit de la APIA 23 de milioane de euro, ajutoare financiare pentru pierderile cauzate de pandemia COVID-19

Fermierii din Iași care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19 au încasat de la APIA ajutoare financiare în valoare de 23 de milioane de euro. Agricultorii care au depus cereri în măsura 21- „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19” destinată următoarelor sectoare: zootehnic (bovine, ovine și caprine) și vegetal (legume, fructe și cartofi) primesc banii de la APIA.

Cei 3.102 fermieri înscriși la APIA au fost autorizați la plata ajutorului financiar. Dintre aceștia, 965 de fermieri din Iași sunt crescători de bovine cu 11.045 capete solicitate la plată, 1.240 crescători de ovine și caprine, cu 231.294 de capete, și alți 1.080 de fermieri care exploatează 1.586 hectare cu livezi sau care au solarii cu legume. Beneficiarii ajutoarelor financiare de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) primesc 7.000 de euro pentru fiecare fermă eligibilă la plată. Bugetul alocat acestei măsuri din Programul Național de Dezvoltare Rurală a fost suplimentat de la 150 de milioane de euro la 182,5 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *