Fermierii din Iași vor primi banii pentru campania APIA 2020, începând cu luna octombrie, când va fi plătit avansul din subvenții. Agricultorii din județ care au încheiat angajamente cu APIA pentru o perioadă de 5 ani vor primi plăți compensatorii pentru terenurile agricole exploatate în anul 2020. Sumele sunt cuprinse între 21 de euro la hectar și 620 de euro la hectar, sumă acordată pentru culturi ecologice
Fermierii din Iași vor primi banii pentru campania APIA 2020 începând cu luna octombrie, când va fi plătit avansul din subvenții. Cea mai mare sumă acordată la categoria plăți compensatorii este 620 de euro la hectar, fiind vorba de livezi aflate în conversie la agricultura ecologică. Pentru toate culturile aflate în conversia ecologică, fie că e vorba de plante medicinale, vii sau legume, fermierii din Iași primesc sume mai mari la hectar, fiind vorba de peste 200 de euro. În județul Iași sunt aproximativ 40.000 de hectare cu culturi ecologice.
Subvenții în valoare de 269 de euro la hectar, dacă terenurile agricole ale fermierilor din Iași asigură hrana mai multor specii pe cale de dispariție
În cadrul măsurii 10 Agromediu și climă PNDR, ieșenii care exploatează terenuri agricole vor încasa între 21 de euro și 250 de euro la hectar, în funcție de lucrările pe care le desfășoară pe acele terenuri exploatate. De asemenea, dacă terenurile sunt importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică sau pentru dropie, fermierii din Iași primesc între 100 și 269 de euro la hectar. Pentru pajiștile pe care le administrează agricultorii din Iași, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) va plăti între 92 și 150 de euro la hectar.
Sectorul zootehnic din Iași va fi finanțat cu sume importante de la APIA, fiind vorba de cel puțin 40 de euro pe cap de animal
Fermierii din Iași care au ferme zootehnice și sunt eligibili la plată vor încasa de la APIA, în cadrul măsurii 10, mai multe ajutoare financiare, în funcție de ferma zootehnică pe care o dețin. Astfel, pentru bovine, crescătorii din Iași vor primi 200 de euro pe cap de animal, 176 de euro pe cap de animal în cazul suinelor, 87 de euro pentru fiecare ovină și 40 de euro pentru fiecare caprină. Crescătorii din județ vor primi în anul 2020 mai mulți bani pentru fermele zootehnice, fiind vorba de plăți mai mari datorită efectivului mai mic pentru care s-au solicitat subvențiile.
Crescătorii din Iași au încasat pentru anul de cerere 2020 subvenții în valoare de 15,5 milioane de euro
Fermierii din Iași au încasat de la APIA pentru anul de cerere 2019 subvenții în valoare de 70 de milioane de euro. Din această sumă, 15,5 milioane de euro au fost acordate domeniului zootehnic, iar restul banilor au intrat în conturile fermierilor cu terenuri agricole. Cele mai mari sume au fost acordate în cadrul schemei unice de plată SAPS. Pentru fiecare hectar exploatat în Iași, agricultorii au încasat 102 euro. Suma ar putea crește anul acesta după finalizarea controalelor în teren și stabilirea listei cu beneficiarii finali. În prezent, APIA Iași derulează controalele în teren la o parte din agricultorii care au solicitat subvenții.
Fermierii din Iași primesc mai mulți bani în campania APIA 2020, datorită comasării terenurilor agricole
În campania APIA 2020 au fost depuse 20.000 de cereri pentru 280.000 de hectare exploatate în Iași. Numărul fermierilor din Iași care au solicitat subvențiile în anul 2020 a scăzut, dar a crescut suprafața eligibilă la plată ceea ce înseamnă că agricultorii vor putea încasa sume mai mari în campania APIA 2020. Primii bani vor intra în conturile fermierilor din Iași începând cu luna octombrie 2020, când va fi plătit avansul din subvenții. Sumele acordate pentru fiecare schemă în parte vor fi stabilite până în luna octombrie a acestui an.
Fermierii din Iași primesc banii pentru motorina utilizată în agricultură, trimestrul II
În această perioadă, APIA Iași efectuează plata la motorină pentru trimestrul II, fiind vorba de aproximativ 100.000 de lei, sumă acordată fermierilor din Iași care au utilizat motorina în agricultură în perioada martie-iunie 2020. În trimestrul I, fermierii din Iași au încasat pentru combustibilul utilizat în agricultură subvenții în valoare de 88.000 de lei. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse (stabilită la 21 euro la 1.000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărui valoare este de 1.5258 de lei/litru.