Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă! Lista cu sumele și beneficiarii care primesc banii, în aceste zile, de la Direcția Agricolă
Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă! Lista cu sumele și beneficiarii care primesc banii, în aceste zile, de la Direcția Agricolă

Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă! Lista cu sumele și beneficiarii care primesc banii, în aceste zile, de la Direcția Agricolă

02 sept. 2023, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară, respectiv porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre. Din Iași sunt 3.801 beneficiari care au 72.000 de hectare afectate de secetă. Aceștia primesc despăgubiri în valoare de 18 milioane de lei

Ieșenii care au solicitat despăgubiri de secetă și sunt eligibili pentru a primi banii îi vor încasa. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a virat sumele pentru despăgubirile aferente culturilor de primăvară, afectate de seceta din 2022, către direcțiile agricole județene, urmând ca, de săptămâna viitoare, banii să înceapă să intre în conturile beneficiarilor. Suma totală plătită este de 280.588.065,59 lei pentru un număr de 80.315 beneficiari.

În total, 3.801 fermieri care administrează 72.000 de hectare afectate de secetă din Iași vor primi despăgubiri în valoare de 18 milioane de lei. Schema de sprijin se acordă pentru următoarele culturi care au fost afectate de seceta pedologică în grade de peste 30 la sută și până la 100 la sută, inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor: porumb, floarea – soarelui, soia, mazăre. Cele mai multe cereri din Iași sunt pentru porumb și floarea-soarelui.

Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară

Suma de 335 de lei/ha a fost aprobată, prin OUG50/2023, pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în vara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie-septembrie 2022. Fermierii din Iași spun că aceste ajutoare financiare sunt mici.

„Nu știu cum au calculat guvernanții aceste sume, când noi avem pierderi de cel puțin 1.000 de lei la hectar. Anul acesta va fi la fel din cauza secetei și vor fi probleme mari pentru fermieri. Nu mai spun de prețurile la cereale, mici, din cauza importurilor din Ucraina. Ne pregătim de tot ce e mai rău”, susține Mihai Popa, fermier din Iași.

Despăgubirile de secetă pentru grâu și rapiță, plătite în anul 2022

Agricultorii din Iași care au depus cereri de calamitate ce au fost declarate eligibile de specialiștii Direcției pentru Agricultură Iași au primit banii promiși de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Plata despăgubirilor se face pentru următoarele culturi: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță, afectate de seceta din 2022. Valoarea sprijinului acordat este de 1.500 de lei la hectar, proporțional cu procentul de calamitate. Fermierii din Iași au cerut despăgubiri de secetă pentru 104.000 de hectare, atât pentru culturile de toamnă, cât și pentru cele de primăvară, însă doar 20.000 de hectare cu culturi de toamnă au fost confirmate de specialiștii comisiei ca fiind calamitate.

Suma plătită în Iași este de 20 de milioane de lei. Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă, începând de săptămâna viitoare, însă pot solicita mai multe informații de la specialiștii Direcției Agricole Iași.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`