Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă începând de săptămâna viitoare. Specialiștii APIA au înregistrat 942 de cereri din partea agricultorilor din județ

Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă începând de săptămâna viitoare. Specialiștii APIA au înregistrat 942 de cereri din partea agricultorilor din județ

15 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Fermierii din Iași au solicitat despăgubiri pentru culturile de toamnă, prin cererile depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru 30.000 de hectare de teren agricol. Specialiștii din cadrul APIA Iași introduc datele în sistem până la sfârșitul acestei săptămâni pentru ca fermierii din Iași să primească banii cât mai repede. Agricultorii care vor despăgubiri pentru secetă, pentru culturile de toamnă, mai pot depune doar astăzi cererea tip la sediul APIA Iași

Fermierii din Iași au cerut despăgubiri pentru culturile de toamnă calamitate în anul 2019, aflate pe o suprafață de 30.000 de hectare de teren agricol. Potrivit directorului APIA Iași, Sergiu Jităreanu, astăzi este ultima zi de depunere a cererilor.

„Până la data de 13 septembrie 2020 au fost înregistrate un număr de 942 de cereri pentru compensarea pierderilor cauzate de seceta pedologică la culturile din toamna anului 2019, la nivelul județului Iași. O condiție obligatorie pentru ca fermierii din Iași să primească despăgubirile este ca aceștia să fi depus cererea unică la APIA prin care solicită subvențiile”, a declarat Sergiu Jităreanu, director APIA Iași.

Cel puțin 30% din suprafața declarată de fermierii din Iași care vor despăgubiri trebuie să fie calamitată

Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care au înființat în toamna anului 2019 următoarele culturi: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiță. Beneficiarii trebuie să îndeplinescă cumulativ următoarele condiții: să dețină proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, în care procentul de calamitare este de peste 30 la sută aferent culturii calamitate. De asemenea, suprafața calamitată să reprezinte un procent de peste 30 la sută din suprafața totală declarată în cererea unică de plată în anul 2020, aferentă culturii calamitate.

Cea mai mare sumă acordată drept despăgubire pentru fermieri este cea pentru grâu

Culturile afectate de seceta din 2020 la nivelul Iașului sunt cele de grâu, cu 25.000 de hectare distruse din cele 40.000 cultivate în Iași, cele de rapiță, cu 4.000 de hectare din cele 7.000 însămânțate în toamnă și 3.000 de hectare de orz din cele 3.300 cultivate. Despăgubirile pentru culturile de toamnă afectate de seceta extremă din 2020 sunt de 925 de lei, la hectar, pentru grâu sau secară. De asemenea, la triticale se va plăti 805 lei la hectar, 912 lei la orz, 951 lei la orzoaică, 772 de lei la ovăz și 1.002 lei la rapiță. Din fiecare cuantum în parte, fermierii din Iași vor primi 80 la sută din sumă începând cu sfârșitul lunii septembrie 2020.

Cererile depuse de fermierii din Iași pentru culturile de primăvară calamitate sunt verificate de o comisie

În această perioadă sunt verificate și cererile pentru culturile de porumb și floarea soarelui calamitate. O comisie formată dintr-un reprezentant APIA, un specialist din cadrul Direcției Agricole și al primăriei unde este amplasat terenul merge la fața locului pentru a constata dacă minim 30 la sută din suprafața cultivată cu o anumită cultură este calamitată. Până în prezent au fost solicitate despăgubiri pentru cele două culturi de primăvară de pe o suprafață de 70.000 de hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *