Fermierii din Iași primesc despăgubiri de secetă pentru anul agricol 2023-2024. Sumele ce vor fi acordate de MADR nu au fost stabilite, dar agricultorii susțin că au nevoie de 2.500-3.500 de lei pentru a acoperi cheltuielile. Perioada de depunere a cererilor ar putea începe la finalul lunii iulie 2024, pentru culturile de primăvară afectate de secetă
Agricultorii din Iași vor primi despăgubiri de secetă pentru culturile de primăvară, înființate în toamna anului 2023. În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024, pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului Afacerilor Interne nr. 97/63/2020. Astfel, fermierii vor putea depune cererile pentru a obține despăgubirile. Perioada de depunere a documentelor ar putea începe la finalul lunii iulie 2024. Fermierii din Iași susțin că au nevoie de 2.500-3.500 de lei la hectar.
„E o sumă minimă pentru a putea acoperi cheltuielile. Noi avem probleme la grâu. Este calamitat în proporție de 70 la sută. La porumb încă nu avem probleme, sperăm nici să nu fie”, spune Ioan Popa, fermier din Iași.
Agricultorii au solicitat, încă dinainte de începerea campaniei de recoltare, sumele pentru despăgubiri. În Iași, sunt aproximativ 600 de hectare cu grâu afectat de secetă, date transmise deja de fermieri.
Cum se calculează despăgubirile de secetă acordate fermierilor?
Potrivit noilor reglementări, procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se vor redacta respectând noile prevederi legale. Ca și în anii precedenți, suprafața calamitată se va stabili în urma controlului în teren a unei comisii de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, formată dintr-un specialist al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură, un reprezentant al Direcției Agricole Iași și unul al unității administrativ teritoriale. Determinarea producției medii pe 5 ani anteriori (kg/ha) se va calcula de către producătorii agricoli. Pentru cei care nu au istoric de calamitate, va veni comisia pentru a face verificările necesare.
Pentru producătorii agricoli persoane fizice şi/sau persoane fizice autorizate şi/sau persoane juridice, care deţin cel puţin un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat în unul din cei 5 ani anteriori, nu se calculează şi se stabilește de către comisia de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole. Pentru stabilirea procentului producției calamitate, comisia de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole va aplica următoarea formulă de calcul: % = 100 – evaluarea nivelului producției pe suprafața calamitată/producția medie pe 5 ani anteriori x 100.
Agricultorii au fost nemulțumiți de sumele oferite anul trecut
Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), situația culturilor la data constatării pagubelor se va determina analizând următoarele aspecte: stadiul de dezvoltare, aspecte de vătămare, măsuri aplicate de către producătorul agricol pentru reducerea sau limitarea pagubelor, detalierea situației existente la momentul constatării, cu referire la suprafețele aflate în perimetrul irigabil, respectiv cât din suprafața calamitată este situată în perimetrul irigabil (ha). Toate constatările și determinările se vor face în prezența producătorului agricol sau a persoanei împuternicite. Fermierii din Iași au fost nemulțumiți, anul trecut, de despăgubirile de secetă acordate pentru culturile de primăvară, înființate în anul 2022. Agricultorii spuneau că banii oferiți fermierilor sunt o bătaie de joc la adresa lor, iar sumele extrem de mici nu le ajung nici măcar pentru un sfert din cheltuielile la hectar.
Suma aprobată a fost de 335 de lei la hectar, iar culturile pentru care s-au plătit despăgubirile de secetă au fost porumb, floarea-soarelui, soia, mazăre. Rămâne de văzut când vor primi fermierii din Iași despăgubirile de secetă pentru anul agricol 2023-2024.
Serios? Nu au niciun drept la despagubiri. Daca se hazardeaza sa cultive fara a avea sistem de irigatii, riscul ar trebui sa ramana doar al lor, ca si pierderile. Nu sa le plateasca poporul rateurile lor.
E ca si cum ai construi un bloc fara fundatie, pe teren nisipos, si ai solicita despagubiri pt ca ti s-a daramat blocul. Hai sictir cu despagubirile voastre. Agricultura romaneasca a ajuns un fel de cersetorie.