Fermierii din Iași vor încasa ajutorul național tranzitoriu pentru cererile depuse în anul 2021. Sumele acordate de APIA sunt cuprinse între 11,94 euro/hectarul de teren arabil și 78,13 euro/hectarul cu sfeclă de zahăr
Agricultorii din Iași primesc de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul național tranzitoriu pentru sectoarele vegetal și zootehnic. Banii vor fi virați în conturile fermierilor care au depus cereri în anul 2021. În această perioadă se autorizează cererile pentru ajutorul național tranzitoriu. Suma ce va fi plătită fermierilor este de aproximativ 5 milioane de euro.
”Noi primim cererile și le autorizăm la plată. Imediat ce se autorizează, efectuăm și plățile”, susține Sergiu Jităreanu, director APIA Iași.
ANT 1 (ajutor național tranzitoriu 1) pentru teren arabil este de 11,94 euro la hectar, adică 59,07 lei la hectar. ANT 2 pentru in/cânepă și fibră este 8,60 euro/ha adică 42,54 lei/ha, iar ANT 4, pentru tutun, 2.584,54 euro/ha adică 12.787,01 lei/ha. Suma stabilită pentru hamei, ANT 5, este de 355,82 euro/ha, adică 1.760,41 lei/ha. Cultivatorii de sfeclă de zahăr primesc mai puțini bani anul acesta. Subvenția pentru ANT 6, pentru sfeclă de zahăr, este de 78,13/ha, adică 386,54 lei/ha.
Fermierii din Iași primesc ajutor național tranzitoriu mai mic față de cel din 2021
În ceea ce privește sectorul zootehnic, sumele acordate anul acesta de APIA sunt mai mici pentru crescătorii de bovine și la fel ca anul trecut pentru cei cu caprine și ovine. Astfel, ANTZ 7 (ajutor național tranzitoriu zootehnic 7) pentru tona de lapte este de 19,04 euro/tona, adică 94,20 lei/ha. În ceea ce privește ANTZ 8, bovine de carne, suma plătită anul acesta este de 66,28 euro/cap de animal, adică 327,92 lei/ha.
Suma stabilită pentru ANTZ 9, la ovine/caprine, este de 4,73 euro/cap de animal, adică 23,40 lei/ha. Crescătorii de bovine din Iași au fost nemulțumiți anul trecut, după ce ajutorul național tranzitoriu a fost de numai 5 lei. Suma a fost redusă din cauza situației pandemice, motiv pentru care fermierii au renunțat la o parte din efectivele de bovine. Banii vor intra treptat în conturile fermierilor, potrivit APIA Iași.
Agricultorii din Iași mai pot depune cererile unice de plată
Instituția a demarat campania de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2022 și se va derula până la 15 mai. Fermierii ieșeni au solicitat de la APIA, până în prezent, subvenții pentru 3.272 de hectare exploatate în județ. Săptămânal se autorizează sute de cereri ale agricultorilor care vor să obțină banii în campania derulată în acest an. Fermierii nu trebuie să se deplaseze la sediul APIA Iași pentru a depune cererile unice de plată, cum se întâmpla în anii precedenți.
Semnătura electronică trebuie aplicată pe cererea unică de plată, descărcată din aplicația IPA online, la data depunerii cererii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii unice de plată, se vor semna, de asemenea, electronic, la aceeași dată. Fermierii din Iași care primesc ajutorul național tranzitoriu primesc în paralel, în această perioadă, și restul subvențiilor pentru campania finală din 2021, până pe 30 iunie 2022.