Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași primesc 3 milioane de lei, bani pentru motorina utilizată în agricultură, în trimestrul I
Fermierii din Iași primesc 3 milioane de lei, bani pentru motorina utilizată în agricultură, în trimestrul I

Fermierii din Iași primesc 3 milioane de lei, bani pentru motorina utilizată în agricultură, în trimestrul I

06 iul. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași primesc subvenția la motorina pentru primul trimestru. Cererile pentru trimestrul al doilea se depun până la 31 iulie 2022

Agricultorii din județ încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția pentru motorina utilizată în agricultură, trimestrul I. Aceștia încasează subvenții în valoare de 3 milioane de lei. Ajutorul de stat se acordă trimestrial, sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse (stabilită la 21,00 de euro/1.000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărei valoare unitară este de 1,5721 de lei/litru. Până la finalul acestei luni, se pot depune cererile pentru subvenția la motorină, trimestrul II.

Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 aprilie–30 iunie 2022 (trim. II al anului 2022) se depun la APIA de către administratorul, reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul sau reprezentantul legal şi este însoţită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.

Fermierii din Iași vor fi controlați de APIA, la fața locului

APIA Iași va demara și controalele în teren pentru fermierii care vor fi eșantionați pentru verificările aferente cererii unice depuse pe 2022. Până în prezent, au fost efectuate controalele administrative. În perioada 12 iulie–15 octombrie 2022, inspectorii vor efectua controlul, la fața locului, pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent unor obligații sau cerințe specifice se va efectua, după caz, în iarna sau în primăvara anului următor. Controalele au ca scop verificarea datelor furnizate de crescători în cererea de solicitare a ajutorului de stat, în documentele atașate acesteia sau în alte declarații, a respectării conformității cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu verificările altor obligații ce privesc schema de ajutor și a condițiilor în care este acordat ajutorul.

Controalele pot fi completate și de verificări încrucişate care au ca scop evitarea acordării de sprijin necuvenit sau acordarea aceluiaşi tip de ajutor de mai multe ori pentru aceleași animale, dar şi evitarea cumulării necorespunzătoare de ajutoare în cadrul schemelor de sprijin. După ce vor fi controlați, agricultorii vor încasa și o parte din subvențiile promise. La jumătatea lunii octombrie 2022, vor primi prima tranșă din sumele solicitate. În anul 2021, inspectorii au verificat 266 de fermieri, în ultimii ani fiind redus numărul celor verificați.

Noi plăți vor fi făcute către rentierii agricoli

APIA va efectua, în luna iulie, plata pentru rentierii agricoli care au solicitat-o prin mandat poștal și au obținut viza până la 31 mai 2022. În cazul în care sumele virate de APIA către rentieri sunt returnate în contul agenției, din diverse motive, APIA poate relua plata acestora, în termen de 3 ani, de la data limită anuală de plată (30 noiembrie al fiecăruia an), inclusiv în cazul de deces al rentierului, către moștenitorii legali ai acestora, având la bază documentele justificative aferente. Ieșenii mai pot viza carnetele de rentier agricol până la 31 august 2022.

Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrăinat pentru care s-a încheiat acord cu investitorul și echivalentul a 50 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat. Fermierii din Iași pot solicita informații de la APIA, dacă au vreo nelămurire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *