În cursul zilei de ieri, 4 aprilie 2023, membrii din Consiliul Director al Asociației „Grânarii – dă-te pe brazdă” au susținut o conferință de presă
Pe fondul lipsei unei strategii europene care să rezolve problema fermierilor români, afectați de tranzitul cerealelor din Ucraina, a anunțului unor compensații derizorii de la Bruxelles și a nenumăratelor semnale de alarmă pe care le-a tras în spațiul public încă de la implementarea Coridoarelor Solidarității în România, Asociația „GRÂNARII – DĂ-TE PE BRAZDĂ” Iași a anunțat că participă activ și mobilizează membri și simpatizanți la protestul național din data de 7 aprilie.
Fermierii din Iași sunt revoltați de compensațiile derizorii
Fermierii din Iași vor protesta împreună pe data de 7 aprilie 2023. Demersul este menit să evidențieze perspectivele limitate de soluționare a situației generate de concurența neloială provocată de fluxurile necontrolate de marfă de proveniență ucraineană. Practic, eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe, printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă. Membrii FORUMULUI APPR au atras atenția, în repetate rânduri, asupra acestui aspect.
Încă din luna iulie a anului trecut, urmare a vizitei de lucru a europarlamentarilor din Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală (COMAGRI) a Parlamentului European în porturile Constanța, Agigea și Galați, am înaintat adrese și scrisori fundamentate atât autorităților centrale, cât și celor europene. Tot atunci, președintele COMAGRI, eurodeputatul german Norbert Lins, sublinia că agricultorii din regiunea Moldovei văd cum propriile existențe le sunt amenințate, deci trebuie să înțelegem care sunt consecințele și efectele asupra regiunilor în sine.
Forumul APPR, la nivel local, prin Asociația „GRÂNARII – DĂ-TE PE BRAZDĂ” Iași au solicitat autorităților o atenție deosebită în negocierile privind alocarea unei sume suplimentare din fondul european de rezervă al agriculturii pe parcursul acestei luni. Fermierii sunt nemulțumiți și de lipsa de comunicare cu instituțiile din domeniul agricol. Aceștia spun că ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu a comunicat eficient cu fermierii. Fermierii au mai scos utilajele în stradă și în anul 2021, când au fost nemulțumiți că nu au primit despăgubirile de secetă.
Planul de 7 măsuri cerute de fermierii revoltați
Fermierii oferă un plan de 7 măsuri pentru a eficientiza și reabilita situația creată. Aceștia își doresc separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei, dar și asigurarea trasabilității importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole.
Printre cele 7 măsuri prezentate se numără și cerința privind calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană, din care aceștia să fie compensați în baza unui mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durata a aplicării masurilor de suspendare a taxelor vamale de import pentru comerțul cu Ucraina, dar și urgentarea acordării despăgubirilor pentru prejudiciile cauzate de secetă la culturile semănate în primăvara anului 2022, la un cuantum cel puțin similar cu instrumentul anterior asociat culturilor de toamnă 2021.
Amintim faptul că acțiunea de protest a Asociației „GRÂNARII – DĂ-TE PE BRAZDĂ” Iași se va derula în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, județul Suceava, în intervalul orar 12:00-15:00, în deplină sincronizare cu organizațiile naționale de profil agricol.
Membrii din Consiliul Director al Asociației „Grânarii – dă-te pe brazdă” au susținut o conferință de presă prin care au prezentat o parte dintre măsurile cerute pentru stabilizarea situației create.