Agricultorii din Iași pot să obțină fonduri europene pentru protecția fermelor împotriva pestei porcine africane. Cererile se depun pe site-ul AFIR, până la data de 20 decembrie 2021. Până în prezent, din cele 17 cereri depuse la nivel național, două sunt din Iași
Fermierii din Iași pot solicita fonduri europene pentru protejarea afacerilor de pesta porcină africană. Cererile se depun în submăsura 5.1 – Sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile. Această submăsură este destinată prevenirii și limitării răspândirii pestei porcine africane (PPA) prin finanțarea investițiilor de modernizare a fermelor de suine din punct de vedere al biosecurității.
Sprijinul acordat prin această submăsura va contribui la creșterea capacității operaționale de prevenire a apariției epizootiilor și combaterea acestora, dar și la reducerea efectelor dezastrelor naturale, a evenimentelor adverse și a evenimentelor catastrofale asupra potențialului de producție agricolă. Rata maximă a sprijinului public nerambursabil va fi de 80 la sută din totalul cheltuielilor eligibile pentru fermierii individuali și de 100 la sută, cheltuieli eligibile pentru grupuri de fermieri. Ajutorul financiar nu va depăși 250.000 de euro/ proiect pentru investiții în instalații, echipamente pentru asigurarea biosecurității și infrastructura sanitară (de exemplu construcția și dotarea filtrului cu grup sanitar și dușuri, vestiare ) în cadrul fermelor.
Crescătorii de suine din Iași investesc sute de mii de euro în protecția fermelor împotriva pestei porcine africane
Crescătorii de suine din Iași au solicitat de la AFIR 120.000 de euro, în sesiunea deschisă în anul 2020, în submăsura 5.1, beneficiari privați. Una dintre firmele din Iași care a accesat fonduri europene în valoare de 30.000 de euro, în cadrul acestei submăsuri, este printre cele mai mari ferme zootehnice din Moldova. Latini Com SRL, din Belcești, care aparține italianului Fillipo Latini, a accesat banii europeni pentru a proteja afacerea de milioane de euro. Acesta deține cea mai mare fermă de suine din județ, cu un efectiv maxim posibil aprobat de 30.000 de capete pe an, în două tranșe de creștere a câte 6 luni, astfel că, dacă un singur porc se îmbolnăvește, toată ferma este închisă, iar patronul riscă falimentul. Pesta porcină africană a afectat atât efectivele de porci domestici, cât și cele de porci mistreți, din Iași.
Ieșenii care sacrifică porcii în această perioadă pot face examenul trichineloscopic și în weekend
Medicii veterinari sunt în alertă pentru că au descoperit două noi focare de pestă porcină africană, în ultimele săptămâni. Din cele 30 de noi focare înregistrate în toată țara în perioada analizată, două sunt din Iași. Pesta porcină a făcut ravagii în ultimele 3 luni în județ. Din cele 14 focare active au fost închise doar două, iar medicii veterinari sunt în alertă, mai ales că în această perioadă ar putea crește comerțul ilegal de porci și virusul se poate transmite mai ușor. Specialiștii atrag atenția că cei prinși cu porcii în portbagaj nu riscă numai amenzi drastice, ci și confiscarea porcilor.
Cele mai multe cazuri de PPA, din acest an, au fost găsite în gospodăriile ieșenilor. Localnicii au anunțat medicii veterinari când au găsit porci care prezentau simptomele specifice bolii sau erau morți. De asemenea, în această perioadă, pentru că ieșenii sacrifică porcii în gospodării, medicii veterinari din Iași asigură permanența în această perioadă, astfel încât oamenii să poată efectua examenul trichineloscopic la carnea de porc.