Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași nu vor să ofere informații despre exploatațiile agricole! „Se tem că vor fi impozitați, că li se folosește CNP-ul!”
Fermierii din Iași nu vor să ofere informații despre exploatațiile agricole!

Fermierii din Iași nu vor să ofere informații despre exploatațiile agricole! „Se tem că vor fi impozitați, că li se folosește CNP-ul!”

01 iul. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Numărul de exploatații recenzate, din județul Iași, în cadrul Recensământului General Agricol 2021, a ajuns la 75,2 la sută. Comunele fruntașe, din județul Iași, în care s-a finalizat recensământul agricol, sunt Heleșteni, Voinești și Țigănași. Iașul este pe locul 32, la nivel național, ca grad de colectare a datelor de la fermierii din județ

Un procent de 75,2 la sută din numărul total de exploatații din județul Iași, aproximativ 110.000, a fost deja verificat de specialiști, în cadrul Recensământului General Agricol (RGA) 2021. Un număr de 660 de recenzori merg în fermele din județul Iași pentru a afla mai multe informații despre exploatațiile agricole. O problemă întâmpinată de recenzori este cea privind reticența fermierilor de a oferi informații despre exploatațiile agricole.

„S-a mers în toate comunele, în același timp, după ce s-a dat startul recensământului agricol, începând cu 5 mai 2021. A fost o problemă cu recenzorii, și la noi, dar și la nivel național, iar, dacă unii au renunțat, ceilalți au preluat zonele rămase fără recenzori. Cea mai mare problemă a fost reticența oamenilor de a răspunde corect la întrebări. Se tem că vor fi impozitați, că li se folosește CNP-ul. Recenzorii lasă numerele de telefon dacă fermierii refuză să vorbească sau nu îi găsesc acasă, însă nimeni nu i-a sunat până acum. Sperăm să se rezolve această problemă până la finalul campaniei”, susține Gabriel Hoha, directorul Direcției Agricole Iași.

Fermierii ieșeni care vor refuza să ofere informații riscă amenzi usturătoare

Recenzorii vor completa pe tablete mai multe date, referitoare, de exemplu, la efectivele de animale și păsări. De exemplu, autoritățile vor să afle câte ferme există în acte și câte familii cresc păsări pentru consum propriu. De asemenea, recenzorii vor afla cum sunt gestionate dejecțiile animaliere, numărul de terenuri deținute de fiecare fermier din județul Iași, culturile care sunt semănate și recoltate anual de pe terenuri.

Totodată, vor fi adunate informații despre agricultura ecologică, statutul celor care lucrează în domeniul agricol, proiectele europene aprobate pentru dezvoltarea afacerilor, dar și dacă fermierii desfășoară alte activități, pentru venituri în plus. Fermierii care refuză să îi ofere informații recenzorului pot primi amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei. Datele strânse de recenzorii din Iași îi ajută pe specialiștii din cadrul Comisiei Europene în privința acordării fondurilor, având o evidență clară cu privire la numărul de exploatații agricole. Ieșenii au obținut anul trecut fonduri europene în valoare de 20 de milioane de euro.

Câte ferme au fost recenzate la nivel național

Recensământul agricol a început pe 5 mai 2021 și se va încheia în această lună. Media națională în ceea ce privește numărul de ferme recenzate este în acest moment de 78,7 la sută. Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Agricole Iași, recenzorii pot fi recunoscuți după gențile personalizate și legitimații. Instruirile recenzorilor s-au făcut în 9 centre teritoriale, respectiv Iași, Pașcani, Hârlău, Târgu Frumos, Răducăneni, Scânteia, Probota, Vlădeni și Țibănești. De remarcat este faptul că personalul de recensământ a fost nominalizat, selectat și testat la propunerea Comisiei Locale RGA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024