Fermierii din Iași pot obține între 500 și 1.000 de lei lunar dacă angajează tinerii în fermele din mediul rural, timp de 12 luni. În anul 2021, nu au fost depuse cereri din partea angajatorilor din mediul rural, în programul de stimulare a angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industrie alimentară. În anul 2020 s-au înscris în program 6 fermieri din Iași care au angajat, în medie, două persoane și au încasat banii de la Direcția Agricolă Iași, fiind vorba de aproximativ 20.000 de lei
Fermierii din Iași primesc bani de la stat pentru susținerea generațiilor tinere de fermieri în scopul menținerii unui mediu rural, activ, durabil. Angajatorii din mediul rural care se confruntă cu lipsa angajaților în domeniul agricol sunt ajutați de stat pentru a rezolva această problemă. Dacă agricultorii angajează minimum 2 tineri în fermă, primesc un ajutor financiar cuprins între 500 și 1.000 de lei lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare angajat. În anul 2021 nu au fost depuse cereri la Direcția Agricolă, din partea fermierilor, însă programul se derulează în continuare. Din cauza deficitului de personal din acest sector, din ultimii ani, mai ales în zootehnie, unde fermierii cu greu găseau persoane care să se ocupe de ferme sau de lucrările agricole.
Pentru a veni în sprijinul lor, statul oferă ajutoare financiare în valoare de minimum 500 de lei și maximum 1.000 de lei. Astfel, dacă tânărul are studii superioare, angajatorul primește 1.000 de lei, dacă proaspăt angajatul are studii medii, patronul încasează 750 de lei și 500 de lei se oferă angajatorului care angajează persoanele fără studii. În anul 2020 au fost acordate ajutoare financiare fermierilor din Iași care au reușit să angajeze personal, mai ales din rândul celor care s-au întors din străinătate în comunele natale și au căutat un loc de muncă în apropiere de casa lor.
Fermierii din Iași pot primi bani de la stat, timp de 12 luni, dacă angajează tinerii din mediul rural
Mai mulți fermieri din Iași care aveau nevoie de angajați au reușit să convingă tinerii din comunele unde au fermele zootehnice să se angajeze în agricultură. Este și cazul familiei Bițiușcă, din comuna Butea, care a reușit să angajeze 4 persoane pentru care primește ajutoare de la bugetul de stat. Astfel, angajatul beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut. Programul vizează acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri în vederea angajării, cu normă întreagă, a tinerilor beneficiari ai programului pe perioada nedeterminată sau determinată, dar nu mai puțin de 12 luni. Agricultorul înscris în program trebuie să facă dovada angajării a 2 tineri pentru a primi sprijinul financiar de la stat.
De asemenea, fermierul care arată că angajații au urmat cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare poate obține sumele promise. Pentru a beneficia de prevederile legii, fermierii au obligația de a încheia cu tinerii beneficiari ai programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă.
Terenurile agricole din Iași pot fi tranzacționate doar prin depunere de ofertă la Direcția Agricolă
Fermierii din Iași care vor să tranzacționeze terenuri agricole o pot face și în acest an. Potrivit informațiilor furnizate de Direcția Agricola Iași, în perioada ianuarie-noiembrie 2020 au fost înregistrate 1.815 oferte pentru tranzacționarea a 1.218,7 de hectare de teren agricol. Aproape jumătate din numărul tranzacțiilor din anul 2020 au fost făcute în perioada septembrie-noiembrie, când au fost înregistrate 496 de oferte pentru 323 de hectare de teren agricol. Suprafața cu terenuri agricole, tranzacționată în Iași, a crescut în anul 2020 comparativ cu anul 2019. Prețurile practicate în Iași variază în funcție de zonă, cele mai scumpe fiind cele vândute în apropiere de oraș.
Astfel, dacă terenurile sunt într-o zonă cu un potențial agricol scăzut, o zonă greu accesibilă, fără utilități în apropiere, prețurile pot să scadă și la 1.500-2.000 de euro, la hectar. Cele mai scumpe terenuri s-au vândut cu 7.000 până la 10.000 de euro hectarul, în anul 2020. Potrivit noii legi 175/2020, vânzarea terenurilor agricole are loc doar prin ofertă, cu anunț publicat pe site-ul DAJ Iași sau MADR, unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă.