Fermierii din Iași au avut posibilitatea să obțină atestatul „produs în arie naturală protejată”, însă doar doi potențiali beneficiari au depus proiectele. Dacă vor trece și de ultima etapă, cea a verificării dosarelor de către specialiștii Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, beneficiarii din Iași vor primi aceste documente care validează faptul că au produse naturale obținute în interiorul acestor amenajări protejate
Doar doi fermieri din Iași au depus dosarele pentru obținerea unui atestat care să arate că au „produs în arie naturală protejată”. Dosarele lor sunt analizate de o comisie de evaluare și acordare a acestei mărci înregistrate, din cadrul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), din cadrul Ministerului Mediului, iar fermierii vor afla dacă îndeplinesc toate condițiile și pot primi atestatul până la sfârșitul acestui an. Cei doi potențiali beneficiari vor să obțină atestatele pentru observarea păsărilor și pentru produse care au la bază fructe de pădure.
Fermierii din Iași care au solicitat atestatele de „produs în arie naturală protejată” vor fi verificați de inspectorii ANANP
Prin obținerea acestor atestate, producătorii contribuie la dezvoltarea economiei locale, prin menținerea activităților agricole în sistem de fermă/ gospodărie, la păstrarea patrimoniului cultural și perpetuarea tradițiilor în aceste zone rurale. De asemenea, produsele locale contribuie la încurajarea utilizării îngrășămintelor organice (gunoi de grajd) conform cerințelor de fertilizare a pajiștilor. Auditul local, care va fi derulat prin ANANP, va presupune, în primul rând, evaluarea circuitului de producție și măsura în care acesta provine dintr-o arie naturală protejată.
Produsele din Eleșteele Jijiei și Miletinului ar putea obține marca înregistrată „produs în arie naturală protejată”
La nivelul județului Iași sunt înregistrate 22 de situri Natura 2000 și 27 de rezervații naturale. Produsele obținute de fermierii cu mici ferme în aria protejată Eleșteele Jijiei și Miletinului numită Delta Moldovei, care a devenit sit Ramsar, sub egida UNESCO, pot obține marca înregistrată „produs în arie naturală protejată”. Propunerea de includere a rezervației printre ariile protejate la nivel internațional a fost făcută de Agenția pentru Protecția Mediului Iași, iar la întocmirea documentației au contribuit și Facultatea de Biologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Societatea Ornitologică Română. Convenția de la Ramsar este un tratat internațional, aflat sub egida UNESCO și are ca scop conservarea zonelor umede și utilizarea inteligentă a resurselor naturale, în beneficiul întregii comunități.
Producătorii din Iași au obținut atestatele de producători tradiționali pentru 16 produse din domeniul alimentar
Ieșenii au înregistrat la Direcția Agricolă 16 produse tradiționale cu atestat de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Produsele tradiționale atestate în ultimii 3 ani în Iași sunt din domeniul legumicol, panificație și produse din carne. Astfel, produse precum „pastrama de oaie de la Cimpoeșu”, „zacusca de ghebe”, „dulceața de nuci verzi”, „chișca cu orez”, „băutură fermentată din mure” sau „pâine cu maia” sunt comercializate cu logo-ul MADR. De asemenea, „plăcinte poale-n brâu de la cabană” reprezintă alt produs atestat de MADR, la Iași.