Fermierii din Iași susțin că nu au primit ajutorul național tranzitoriu (ANT) de la APIA. Deși autorizarea la plată a început pe 2 februarie 2023, iar banii ar trebui să intre în conturi în câteva zile, fermierii ieșeni se plâng că nu i-au obținut, în special cei din sectorul zootehnic, care se bazau pe aceste sume pentru achiziția de furaje. APIA a dat asigurări că toți fermierii vor avea banii în conturi până la finalul lunii
Fermierii ieșeni sunt nemulțumiți că nu au primit ajutorul național tranzitoriu (ANT) pentru anul de cerere 2022. Deși Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că autorizarea cererilor de plată a început pe 2 februarie 2023, banii nu au ajuns la toți beneficiarii. Cei mai revoltați sunt crescătorii de animale care se bazau pe aceste sume pentru achiziția de furaje. Astfel, unii dintre aceștia au decizii de plată de o săptămână, dar nu au obținut banii.
„Am primit decizia de plată, dar nu am primit banii. Eu am fermă de bovine. Anul trecut am primit banii la timp. Nu știu ce se întâmplă anul acesta. Pe grupul de Facebook, unde sunt eu, s-au plâns și alți fermieri. Deci e o problemă la nivel național, nu doar la Iași”, susține Florin S., fermier din Iași.
Printre județele de unde provin fermierii care au postat mesaje de nemulțumire pe grupurile de Facebook sunt Brașov, Maramureș, Hunedoara, Suceava, Constanța sau Vaslui.
Când primesc fermierii ajutorul național tranzitoriu de la APIA
Specialiștii APIA susțineau că plățile se efectuează în funcție de decizia de plată și data când a fost emisă. După emiterea deciziei, APIA trimite ordinele de plată în contabilitatea instituției, iar acestea sunt avizate și trimise către Trezorerie. De aici, banii ajung la băncile unde fermierii au conturi. Astfel, dacă a fost emisă decizia de plată, în 3-5 zile ar trebui ca banii să intre în conturile beneficiarilor.
Mai mult, specialiștii APIA susțin că sumele vor fi virate până la finalul lunii, când mai sunt disponibile doar 4 zile lucrătoare pentru plata subvențiilor. Aceștia primesc diverse sume, în funcție de tipul culturii sau al fermelor zootehnice. Astfel, pentru culturile în teren arabil, subvenția este de 59,01 lei/ha.
De asemenea, pentru in sau cânepă, fermierii primesc 91,21 de lei la hectar, iar pentru tutun, 26.005,05 lei/ha. Pentru plantațiile cu sfeclă de zahăr, fermierii obțin 894,00 lei/ha. În ceea ce privește sectorul zootehnic, pentru sectorul lapte – bovine se acordă 95,96 de lei pe cap de animal, pentru sector carne – bovine, 332,85 lei/cap de animal, iar crescătorii de ovine/caprine primesc 24,22 lei pe cap de animal. Crescătorii de bovine pot accesa încă un ajutor financiar de la APIA.
Începe campania de depunere a cererilor unice
În această perioadă, APIA derulează campania de informare a fermierilor cu privire la cererile unice de plată ce pot fi depuse în perioada 1 martie – 15 mai 2023. Acestea se pot înainta prin accesarea aplicației IPA-online, conform manualului de utilizare.
Astfel, vor putea depune documentele fără a se prezenta la sediul APIA, așa cum s-a întâmplat și în anul precedent. Fermierii vor completa o singură cerere de plată, chiar dacă au terenurile agricole în mai multe localități sau județe. De asemenea, trebuie să verifice, cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul Agricol și să permită primăriei să transmită la APIA adeverințele privind utilizarea terenului, conform înscrierii în Registrul Agricol. Fermierii ieșeni care sunt deja beneficiari ai APIA își vor actualiza, la completarea cererii de finanțare, doar datele ce au suferit modificări față de anul trecut.
Fermierii din Iași au cerut subvenții pentru 280.000 de hectare de teren agricol. Ajutorul național tranzitoriu (ANT) este acordat de APIA de la bugetul național.