Fermierii din Iași care vor să înceapă o afacere în zootehnie își încearcă norocul cu bivolițe de lapte. Aceste afaceri reprezintă o alternativă tot mai interesantă pentru crescătorii din Iași care vor să obțină profituri mari într-un timp scurt. Prețul laptelui de bivoliță poate ajunge să fie și de 3-4 ori mai mare decât laptele de vacă. Pentru un singur exemplar fermierii din Iași au plătit 1.000 de euro
Fermierii din Iași care vor să înceapă o afacere în zootehnie își încearcă norocul cu bivolițe de lapte. A crescut interesul pentru înființarea unor astfel de afaceri după ce în diferite zone din țară au apărut deja ferme cu sute de exemplare. Fermierii din Iași vor să deschidă ferme mici și mijlocii cu bivolițe de lapte, iar dacă vor avea clienți se gândesc să se extindă. Aceștia au plătit în jur de 1.000 de euro pentru un exemplar, însă speră ca investiția să fie rapid amortizată după ce vor vinde produsele provenite de la bivolițele de lapte.
Fermierii din Iași vor să deschidă microferme cu bivolițe de lapte pentru a fi siguri că nu pierd sume mari
Ionuț Matei, un fermier din Iași care exploatează 160 de hectare cu culturi agricole, vrea să înființeze o mică fermă cu 30 de bivolițe de lapte. Agricultorul povestește că a văzut modelul la un fermier din Ardeal.
„A fost un interviu cu un fermier străin, cred că englez, despre ferma lui cu bivolițe. Atunci mi-a venit ideea să încerc și eu să cumpăr câteva bucăți, să văd dacă am cui să vând laptele. El avea deja 80 de bucăți. Eu vreau să deschid o microfermă, nu e ceva mare. E un pic cam scump să te apuci de o fermă din asta mare și bivolițele mai pretențioase”, spune fermierul din Iași.
Producătorii vor să vândă un litru de lapte de bivoliță cu 5 lei, prețul fiind de 2-3 ori mai mare față de laptele de vacă
Ionuț Matei povestește că toată investiția îl va ajunge la 25.000 de euro, iar cheltuielile cu creșterea bivolițelor de lapte sunt mai mari .
„Renovez fostul CAP din comună, trebuie să fac spațiul pentru fermă, să aduc un băiat care să aibă grijă de ele. E mai greu cu oamenii, că nu găsim deloc niște băieți buni să ne ajute. La cultura mare mă descurc doar eu cu băiatul meu, dar la animale am nevoie de un om. Vara trebuie duse la pășunat, iarna le dăm furaje. Vreau să amenajez zona pentru furaje tot în fermă. Eu sper că dacă vând laptele cu 5 lei o să pot să scot cheltuielile în câțiva ani”, mai spune fermierul din Iași Ionuț Matei.
Fermierii din Iași susțin că laptele de bivoliță este mai nutritiv față de laptele de vacă de aceea se vinde mai scump
Un alt fermier din Iași care a ales fermele cu bivolițe de lapte în detrimentul celor de bovine pentru lapte sau carne este Filip Amarandei. Bărbatul vrea să investească 60.000 de euro într-o astfel de fermă cu 50-60 de capete.
„Am făcut împrumutul la bancă, am plătit bivolițele și acum aștept să mi le aducă. Dacă există piață de desfacere, se vinde laptele de bivoliță. Laptele acesta e mai bun ca cel de vacă, e mai gras, are mai multe vitamine. Sunt animale puțin mai pretențioase pentru că nu rezistă la temperaturi foarte ridicate. Noi avem veri călduroase acum dar o să vedem cum se comportă”, mai spune fermierul din Iași.
Fermierii din Iași au plătit cel puțin 1.000 de euro pentru un un singur exemplar ce va fi adus în Iași
Bivolițele ajung la o greutate de 800 de kilograme. Acestea sunt crescute în special pentru lapte, fiind vorba de o cantitate mai mică de lapte obținută zilnic, dar mai nutritivă. Fermierii din Iași susțin că o bivoliță dă mai puțin lapte, circa 7-12 litri pe zi, iar în cazul unei vaci valorile sunt mult mai mari. Prețul de achiziție este și el unul mai mare în cazul bivolițelor, depășind în general 1.000 de euro pentru un exemplar bun spre foarte bun. În comparație cu cel de vacă, laptele de bivoliță are de două ori mai multe grăsimi, fiind mai sățios. Pe de altă parte, este mai greu digerabil, în special de către persoanele care nu suportă acest tip de lapte. O altă diferență importantă este că laptele de bivoliță conține cu până la 45 la sută mai multe proteine decât cel de vacă.