Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași mai pot solicita marca înregistrată „produs în arie naturală protejată”. Termenul de înscriere expiră la sfârșitul lunii septembrie 2020
Fermierii din Iași mai pot solicita marca înregistrată

Fermierii din Iași mai pot solicita marca înregistrată „produs în arie naturală protejată”. Termenul de înscriere expiră la sfârșitul lunii septembrie 2020

14 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași care vor să obțină marca înregistrată „produs în arie naturală protejată” mai pot depune cererile la Agenția Națională pentru Arii Protejate. Ieșenii care au plantații în aceste zone din județ și produc sucuri, ceaiuri sau brânzeturi sau oferă servicii turistice pot depune dosarele pentru obținerea acestei mărci. Termenul de depunere a documentelor este sfârșitul lunii septembrie 2020

Doar doi fermieri din Iași au depus dosarele pentru obținerea unui atestat care să ateste că ai „produse în arie naturală protejată”. Dosarele lor sunt analizate de o comisie de evaluare și acordare a acestei mărci înregistrate, din cadrul Agenției Naționale pentru Arii Protejate, aparținând de Ministerul Mediului. Formularul de aplicare se află pe site-ul ANANP, iar cei interesați aplică pentru obținerea dreptului de utilizare a mărcii „produs în arie naturală protejată”. Termenul de înscriere este sfârșitul lunii septembrie 2020, iar după înregistrarea dosarelor acestea vor fi analizate de specialiștii din cadrul ANANP.

Brânzeturi românești, sucuri naturale, ceaiuri din plante medicinale, vin sau palincă tradițională, ii, servicii turistice pot fi marcate ca „produs în arie naturală protejată”

Ministerul Mediului a lansat în luna iulie 2020 marca înregistrată „produs în arie naturală protejată”, dedicată produselor care își au circuitul de producție în cele 1.574 de arii naturale protejate din țară. Marca înregistrată va reuni toate produsele care își au originea într-una din cele peste 1.500 de arii naturale care sunt în România. Printre produse se află: brânzeturi românești, sucuri naturale, ceaiuri din plante medicinale, vin sau palincă tradițională, ii, servicii turistice. Potrivit specialiștilor, produsul local contribuie la conservarea biodiversității spațiului rural (speciilor și asociațiilor de plante și animale dependente de acest mediu), conservarea habitatelor și a peisajelor rurale, precum și la protecția resurselor naturale (prin utilizarea unor practici prietenoase cu mediul).

Fermierii din Iași pot obține dreptul de autorizare și folosire a acestei mărci după ce solicită această marcă de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate

De asemenea, produsele locale contribuie la dezvoltarea economiei locale, sprijinind fermierii din Iași din ferme de semi-subzistență, prin menținerea activităților agricole în sistem de fermă/ gospodărie, la păstrarea patrimoniului cultural și perpetuarea tradițiilor în aceste zone rurale. De asemenea, produsele locale contribuie la încurajarea utilizării îngrășămintelor organice (gunoi de grajd), conform cerințelor de fertilizare a pajiștilor. Orice fermier din Iași poate obține dreptul de autorizare și folosire a acestei mărci după ce solicită această marcă la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și parcurge un proces de auditare locală a produsului. Auditul local, care va fi derulat prin ANANP, va presupune, în primul rând, evaluarea circuitului de producție și măsura în care acesta provine dintr-o arie naturală protejată.

Observarea păsărilor, observarea stelelor, plimbări pedestre prin natură, apicultură, coacerea produselor de panificație pot fi înregistrate ca „produs în arie naturală protejată”

Doar fermierii din Iași care produc alimente, respectiv băuturi care sunt caracteristice ariilor naturale protejate din România și a căror producție este efectuată într-un mod ecologic și caracteristic comunităților locale, pot fi înregistrate ca „produs în arie naturală protejată”. Producătorii din Iași care au produse tradiționale, purtătoare de valori culturale naționale, produse de către comunitatea locală într-un mod ecologic pe teritoriul ariilor naturale protejate din România, pot obține marca ANANP. De asemenea, fermierii care oferă produse turistice, respectiv toate serviciile de agrement prestate într-un mod ecologic pe teritoriul ariilor naturale protejate din România, popularizând mediul local natural și cultural (spre exemplu, observarea păsărilor, observarea stelelor, plimbări pedestre prin natură, apicultură, coacerea produselor de panificație) pot solicita marca înregistrată de „produs în arie naturală protejată”.

Produsele din Eleșteele Jijiei și Miletinului ar putea obține marca înregistrată „produs în arie naturală protejată”

La nivelul județului Iași sunt înregistrate 22 de situri Natura 2000 și 27 de rezervații naturale. Produsele obținute de fermierii cu mici ferme în aria protejată Eleșteele Jijiei și Miletinului numită Delta Moldovei, care a devenit sit Ramsar, sub egida UNESCO, pot obține marca înregistrată „produs în arie naturală protejată”. Propunerea de includere a rezervației printre ariile protejate la nivel internațional a fost făcută de Agenția pentru Protecția Mediului Iași iar la întocmirea documentației au contribuit și Facultatea de Biologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Societatea Ornitologică Română. Convenția de la Ramsar este un tratat internațional, aflat sub egida UNESCO, și are ca scop conservarea zonelor umede și utilizarea inteligentă a resurselor naturale, în beneficiul întregii comunități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 ianuarie 2025
09 ianuarie 2025