Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași mai pot cere adeverințele de la APIA necesare obținerii creditelor bancare
Fermierii din Iași mai pot cere adeverințele de la APIA necesare obținerii creditelor bancare

Fermierii din Iași mai pot cere adeverințele de la APIA necesare obținerii creditelor bancare

15 iul. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași mai pot solicita adeverințele de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) necesare obținerii creditelor bancare. Până în prezent, au fost eliberate peste 100 de adeverințe

Agricultorii ieșeni care vor să acceseze credite bancare mai pot solicita adeverințele de la APIA. Doar fermierii care au depus cererile unice în campania derulată de APIA în acest an pot să solicite și adeverințele necesare obținerii creditelor bancare. Până în prezent, au fost eliberate peste 100 de adeverințe. APIA a încheiat un acord de finanțare cu instituțiile financiare bancare/nebancare și cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subvenții a crescut anul acesta, de la 85 la sută din valoarea sumei calculate, conform adeverinței eliberate de APIA, până la 90 la sută din această valoare. APIA a simplificat procedura de eliberare a adeverințelor, tot fluxul de lucru mutându-se în mediul electronic.

Fermierii din Iași pot transmite electronic cererea pentru eliberarea adeverinței, iar APIA analizează solicitarea, emite adeverințele și le trimite online către bancă, astfel încât interacțiunea fizică să fie evitată și fermierii să nu mai fie nevoiți să facă mai multe drumuri între agenție și bancă, pentru obținerea unui credit.

Fermierii din Iași mai pot solicita adeverințele de la APIA

Banca trebuie să respecte nivelul dobânzii aplicate beneficiarului, așa cum este prevăzut în ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013, cu modificările și completările ulterioare. Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2022, solicitând sprijin pentru schema de plata unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu și/sau pentru măsurile de mediu și climă – M10, M11, M13.

În anul 2021, au fost depuse peste 300 de solicitări din partea fermierilor din județ care au vrut să obțină credite de la bănci, dar specialiștii se așteaptă la mai multe solicitări anul acesta, în condițiile în care fermierii sunt afectați de seceta extremă și caută soluții pentru a nu închide afacerile. Fermierii cer ca în România să fie declarată stare de calamitate.

Culturile fermierilor din Iași, afectate de seceta extremă

Mii de hectare cu terenuri agricole au fost afectate de seceta extremă din acest an, iar situația ar putea fi mai gravă, după ce meteorologii au anunțat un nou val de caniculă. Peste 3.000 de hectare de culturi agricole afectate de seceta pedologică au fost identificate, până acum, la nivelul județului Iași. Situația este în dinamică și se modifică de la o zi la alta, în funcție de comunicările transmise de la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Comisia constituită prin ordin al prefectului este formată din trei reprezentanți din cadrul Direcției pentru Agricultură, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și de la Primăria pe raza căreia se află terenul agricol. Până la data de 4 iulie 2022, au transmis rapoarte operative pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică următoarele unități administrativ-teritoriale: Târgu Frumos, Ion Neculce, Cucuteni, Ruginoasa, Strunga, Bălțați, Sinești, Butea, Gropnița, Deleni, Dumești, Țuțora, Todirești, A. I. Cuza, Ipatele. Seceta extremă a afectat culturile fermierilor și în anul 2020.

Fermierii din Iași au primit doar o parte din despăgubirile promise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *