Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași mai au doar câteva zile să depună cererile la APIA! Peste 150.000 de hectare cu terenuri agricole au fost înregistrate pentru plata subvențiilor
Fermierii din Iași mai au doar câteva zile să depună cererile la APIA! Peste 150.000 de hectare cu terenuri agricole au fost înregistrate pentru plata subvențiilor

Fermierii din Iași mai au doar câteva zile să depună cererile la APIA! Peste 150.000 de hectare cu terenuri agricole au fost înregistrate pentru plata subvențiilor

26 mai 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Cererile la APIA mai pot fi depuse până la 31 mai 2023, astfel că agricultorii mai au la dispoziție doar câteva zile să înainteze documentele prin care pot obține subvențiile pentru anul 2023. Până în prezent au fost solicitate la plată peste 150.000 de hectare de terenuri agricole

Fermierii din Iași mai au la dispoziție doar câteva zile să depună documentele necesare obținerii subvențiilor pentru anul 2023. Cererile unice de plată se înaintează către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la finalul lunii mai 2023, fiind prelungită această perioadă din cauza ritmului scăzut de depunere a documentelor, comparativ cu anul precedent. În 2022, perioada de depunere a fost 1 martie – 15 mai. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași primește cererile unice de la fermierii din județ până la 31 mai, inclusiv. Măsura a fost luată exclusiv pentru acest an și nu va rămâne în vigoare în viitor.

Decizia vine în contextul activității intense de la APIA din această perioadă, dar și în cel în care noua Politică Agricolă Comună aduce anumite schimbări, astfel încât fermierii și angajații APIA s-au adaptat mai greu acestor modificări. Până în prezent au fost solicitate subvenții pentru peste 150.000 de hectare de terenuri agricole din județul Iași.

Fermierii din Iași mai au doar câteva zile să depună cererile la APIA

Fermierii pot depune cererea online, în aplicația IPA Online, fără să se deplaseze la sediile APIA. IPA Online este un program informatic gratuit care permite fermierilor să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA etc.

IPA Online pune la dispoziţia fermierilor lista parcelelor pentru care au solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafeţele determinate în urma controalelor realizate de specialiştii APIA, precum şi schiţa. Pentru fiecare parcelă în parte, fermierii pot modifica, corecta sau completa datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață, cultură şi schiţă.

Fermierii pot solicita ajutorul specialiștilor APIA

Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie fermierul, iar dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, afișează o avertizare, ajutând beneficiarii de subvenții să completeze corect cererea unică de plată.

De asemenea, fermierul poate stabili datele finale pe parcursul mai multor zile, astfel încât, dacă are nevoie de verificări, poate să întrerupă lucrul cu aplicaţia şi apoi să îl reia, având păstrate datele completate anterior. Astfel, fermierul se poate deplasa pe teren sau poate solicita sprijin pentru identificarea corectă a parcelei şi completarea suprafeţei acesteia. Crescătorii de vaci din Iași au obținut ajutorul de 73 de euro/cap de animal.

Și crescătorii de animale pot să depună cererile la APIA, până la 31 mai 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *