Fermierii din Iași, dar și din alte județe, i-au dat termen lui Florin Barbu pentru plata subvențiilor, începând cu 1 aprilie 2024. Aceștia ar trebui să primească 100 de euro, la hectar, pentru culturile agricole de toamnă, 100 de euro/vacă de carne și 100 de euro/UVM pentru crescătorii de porci
Fermierii ieșeni îi cer ministrului Agriculturii, Florin Barbu, să se țină de cuvânt și să dea drumul plăților subvențiilor, începând cu 1 aprilie 2024. Aceștia ar trebui să primească 100 de euro, la hectar, pentru culturile agricole de toamnă, 100 de euro/vacă de carne și 100 de euro/UVM pentru crescătorii de porci. Fermierii spun că despăgubirile ar trebui date și pentru culturile de primăvară.
„Noi am avut pierderi foarte mari la toate culturile. De ce nu se dau despăgubirile de 100 de euro și pentru culturile de primăvară? Prețul la porumb și floare nu a fost influențat de concurența din Ucraina? Mai mult, culturile de primăvară au fost calamitate în proporție de 100 la sută. În anul 2020, am avut an electoral și am primit despăgubiri pe procente. Așa se va face și anul acesta”, susține Marcel Costinescu, fermier din Iași.
Fermierii din Iași i-au dat termen ministrului Florin Barbu pentru plata subvențiilor
Fermierii din sectorul zootehnic spun că pierderile au fost mari pentru că prețurile cerealelor au crescut, iar cele din Ucraina nu au aceeași calitate.
„Eu nu am luat cereale din Ucraina pentru că nu sunt de calitate. Nu mă interesează dacă sunt mai ieftine. Eu vreau să hrănesc animalele cu ceva de calitate. Am cumpărat de la români. Ei spun că au fost influențați de cerealele din Ucraina și au rămas cu stocuri mari și nu au mai avut cui să vândă pentru că toți au luat de la ucraineni. În loc să ne ajutăm noi între noi, românii, ajutăm străinii”, spune Ioan Mihalache, care deține, în Iași, o fermă zootehnică mixtă.
Fermierii din Iași au luat o pauză de la proteste, dar nu renunță. Aceștia spun că vor ieși din nou cu tractoarele în stradă, dacă Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Florin Barbu, nu se ține de promisiuni. Fermierii au mai multe revendicări. Lista AICI.
Proteste ale fermierilor în toată țara
Fermierii din Iași sunt împărțiți când vine vorba de proteste. Dacă cei care sunt afiliați unor asociații depind de deciziile de la nivelul organizației și așteaptă ca toți membrii să se pună de acord, alții vor să protesteze, dacă nu se iau măsuri rapide în favoarea lor. Fermierii din Iași au ieșit cu utilajele în stradă pe 21 ianuarie 2024.
Protestele fermierilor și transportatorilor din toată țara au continuat timp de 9 zile, până pe 19 ianuarie 2024, fiind blocate și Vămile Siret și Huși în anumite zile. Oamenii spun că cele mai mari probleme sunt la prețul polițelor RCA și al combustibilului. Protestele au continuat și în aceste zile în unele județe, cum este Craiova. Pe de altă parte, fermierii din Iași i-au dat termen ministrului Florin Barbu pentru plata subvențiilor.
Nu trebuie niciun termen! DEMISIA BARBU ASTA E SOLUTIA SI JOS GUVERNUL PSD- PNL MAFIOT ,Asta este solutia! In Italia aia nu renunta, au inceput protestele , poporul italian le este alaturi, italienii sunt nebuni cand isi cer drepturile nu umili,supusi,fricosi ca romanii si unii perversi de partea psd- pnl. Aia nu cersesc de la guvern aia cer si punct si distrug tot ce le iese in cale. Romanii au starnit un rahat sa puta cu protestele,nu s- a rezolvat nimic ,apoi se duc toti acasa si asteapta promisiunile . Atunci de ce ati protestat?
Cine sunt acesti fermieri din Iasi? Nu cumva cei care au sprijin politic in defavoarea celor care muncesc cinstit?
… acest Barbu ministru sa binevoiasca a iesi din birouul de la caldurica…
sta ca ursul in barlog. Sa mearga pe teren 70% din timpul petrecut la birou ca nu de alta dar deja da semne sanatatea la ce so umflat… de zici ca e gata sa se sparga balonul de atata buiestru de incompetent