Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași fac milioane de euro în această vară! Producția de grâu este peste așteptări. Angajații fac mofturi și cer salarii mai mari – FOTO

Fermierii din Iași fac milioane de euro în această vară! Producția de grâu este peste așteptări. Angajații fac mofturi și cer salarii mai mari – FOTO

17 iul. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași susțin că anul 2021 este unul foarte bun din punct de vedere al producției la grâu. Aceștia sunt în plină campanie de recoltare, iar datele arată că media la hectar, la grâu, este între 5 și 6 tone. În județul Iași sunt cultivate 43.000 de hectare, cu această cultură

Agricultorii din Iași sunt mulțumiți de producția de grâu din acest an. Ioan Buimac, unul dintre cei mai mari fermieri din Iași, care administrează 3.000 de hectare, a cultivat anul acesta 800 de hectare cu grâu, 1.300 cu porumb, 600 cu floarea- soarelui și alte 200 cu soia. De câteva zile este în plină campanie de recoltare a grâului care, în acest an, este unul de o calitate superioară, spune fermierul. Producția este de 6 tone la hectar.

„Noi recoltăm grâul de 3 zile în plin, cu 4 combine. Producția, față de anii trecuți, nu neapărat față de anul 2020, când a fost secetă și o producție extrem de mică, este una foarte bună, mai ales din punct de vedere calitativ. Noi i-am dat îngrășăminte, am făcut tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor, iar grâul este frumos ca în anii buni. Vom avea producție de pe 800 de hectare cultivate cu grâu. Am contractat deja 3.000 de tone pentru grâu, cu o societate cu care colaborăm de mai mulți ani, la un preț foarte bun, de 850 de lei pe tonă. E pentru prima oară când e un salt nemaîntâlnit la prețul la grâu în perioada recoltatului. Cred că este o lipsă pe piața mondială”, spune Ioan Buimac, fermier din zona Andrieșeni, Iași.

Acesta susține că în anul 2020, când a fost secetă extremă, a avut o producție de 3 tone la hectar, la grâu.

Grâul din acest an are o calitate superioară, comparativ cu anii precedenți

În Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Iași sunt înscriși 83 de fermieri, care lucrează aproximativ 30.000 de hectare, atât din zona județului Iași, cât și din județele limitrofe: Vaslui, Neamț, Bacău, Galați, Suceava. Potrivit președintelui ACCPT, Emil Teofil Bălteanu, de pe cele 10.000 de hectare cultivate cu grâu de către fermierii înscriși în asociație, aceștia au producții foarte bune în acest an.

„Media la producția de grâu este de 6,5-7 tone, la hectar. Sunt unele probleme de calitate la soiurile cu productivitate mai mare însă, una peste alta, cred că va fi un sezon foarte bun pentru grâu, comparativ cu anii precedenți buni. S-a început recoltarea și în rapiță, unde producția medie este de 2,6 tone la hectar, dar sunt zone și cu 4,5 tone, la hectar”, susține Emil Teofil Bălteanu, președintele ACCPT Iași, care susține că prețul mare al grâului nu are legătură cu cel al pâinii.

Emil Teofil Bălteanu, președinte ACCPT Iași: „A crescut prețul la gaz și energia electrică, de aceea este posibilă o creștere a prețului pâinii”

Fermierul din Iași, care exploatează aproximativ 300 de hectare, susține că prețul la grâu a crescut cu 5 la sută, comparativ cu anul 2020. Acest lucru nu determină prețul final al pâinii, ci alți factori generează costurile mai mari de producție a pâinii, drept urmare și prețuri de vânzare mai mari.

„A crescut prețul la gaz cu 16 la sută, la energia electrică, cu 10 la sută. Industria de morărit și panificație se bazează pe cele două surse de energie, de aceea este posibilă o creștere a prețului pâinii. De asemenea, costurile cu forța de muncă au crescut. Angajatul cere mai mulți bani pentru că au crescut costurile cu traiul zilnic, iar angajatorul are două opțiuni: ori îi oferă un salariu mai mare, ori face reduceri de personal. Asta e de fapt inflație, pentru că toți spun că o ducem foarte bine, când de fapt nu este așa”, mai spune Emil Teofil Bălteanu, președintele ACCPT Iași.

Aproximativ 20 la sută din suprafața cu grâu în Iași a fost recoltată de fermieri

În unele zone din Iași au fost înregistrate și suprafețe calamitate din cauza grindinei și a ploilor din luna precedentă, astfel că fermierii susțin că producția în anumite zone ar fi fost mai mare dacă nu erau aceste probleme.

„Noi am fi scos și 6 tone la hectar, dar din cauza calamității avem mai puțin. Vreo 150 de hectare cu grâu au fost bătute cu gheață. Avem o producție de 5,5 tone, la hectar”, spune Aurel Placinschi, unul dintre cei mai experimentați fermieri din Iași.

Potrivit datelor furnizate de Direcția Agricolă Iași, din cele 43.000 de hectare cultivate cu grâu, s-a recoltat 20 la sută din suprafața totală. Producția medie, la hectar, este de 4,5 tone. De asemenea, din cele 4.300 de hectare cu orz a fost cultivată o suprafață de 3.500 de hectare, cu o producție medie de 4.250 de tone, la hectar. În ceea ce privește suprafața cultivată cu rapiță pentru ulei, pe 9.000 de hectare, fermierii din Iași au recoltat 1.300 de hectare, cu o producție medie, la hectar, de 2,5 tone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024