Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași care vor să-și modernizeze exploatațiile agricole cu fonduri europene vor putea depune proiectele de la jumătatea anului 2021. Suma maximă accesată este de 1,5 milioane de euro
Fermierii din Iași care vor să-și modernizeze exploatațiile agricole cu fonduri europene vor putea depune proiectele de la jumătatea anului 2021. Suma maximă accesată este de 1,5 milioane de euro

Fermierii din Iași care vor să-și modernizeze exploatațiile agricole cu fonduri europene vor putea depune proiectele de la jumătatea anului 2021. Suma maximă accesată este de 1,5 milioane de euro

23 mart. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași vor putea depune cererile în submăsura 4.1 – „Modernizarea exploatațiilor agricole” – de la jumătatea acestui an, în luna iunie 2021. La noul ghid pentru accesarea fondurilor europene au apărut modificări. Suma a fost mărită la 1,5 milioane de euro

Agricultorii din Iași care au nevoie de fonduri europene pentru modernizarea exploatației agricole vor putea achiziționa utilaje agricole, dar și pentru irigații, începând din acest an. Noile modificări aduse submăsurii 4.1 sunt pentru agricultorii care vor să dezvolte afacerile din mediul rural cu ajutorul banilor europeni. Astfel, vor putea face investiții în procesarea produselor și marketingul vegetal, iar tinerii fermieri vor avea o componentă separată a acestei submăsuri pentru achiziția de utilaje agricole.

De asemenea, ieșenii care vor să investească în zootehnie, producție primară și marketing, vor avea șansa să obțină până la 1,5 milioane de euro, fonduri europene. În ceea ce privește investițiile în legumele din spații protejate, fermierii vor putea obține fondurile europene tot pentru producție primară, condiționare și marketing. Agricultorii din județ au fost interesați de banii oferiți de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) astfel că, în perioada 2014-2020, au accesat fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro, prin submăsura 4.1.

Fermierii din Iași au investit mare parte din fondurile europene în utilajele agricole moderne

Cei mai mulți bani europeni accesați în cadrul acestei submăsuri au fost investiți în utilajele agricole performante. Fermierii din Iași care vor să facă agricultură performantă au profitat de șansa de a obține fonduri nerambursabile pentru a achiziționa utilaje agricole noi, astfel că în cadrul PNDR 2014-2020 a crescut interesul pentru accesarea acestor sume de la Uniunea Europeană. Suma totală plătită acestor fermieri care au depus proiecte eligibile în ultimii 5 ani, pe diverse scheme de finanțare, este 5,5 milioane de euro. Altă sumă de 600.000 de euro a fost plătită fermierilor din Iași care au depus proiecte în cadrul GAL (grupuri de acțiune locală)-urilor pentru achiziția de utilaje agricole performante. O altă componentă a submăsurii 4.1 ce va fi lansată și în acest an este cea destinată investițiilor în domeniul pomicol, unul dintre cele mai dezvoltate domenii din Iași, în ultimii 3 ani.

Fondurile europene obținute de ieșeni, de la AFIR, vor fi investite și în livezile din județ

Fermierii din Iași au investit deja 1,1 milioane de euro în plantațiile pomicole. În acest an vor fi înființate noi livezi cu aproape 1 milion de euro, fonduri europene. Scopul investițiilor în cadrul acestei submăsuri, componenta dedicată sectorului pomicol, a fost creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea sau modernizarea unităților de procesare. Beneficiarii din Iași pot primi banii europeni și pentru reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate cu pepiniere pomicole. AFIR a plătit beneficiarilor din Iași care au investit fonduri europene în mediul rural aproape 20 de milioane de euro, numai în anul 2020, și alte 3 milioane de euro în anul 2021.

Tinerii care au revenit din diaspora pot accesa fonduri europene cuprinse între 40.000 și 50.000 de euro

Ieșenii care s-au întors din străinătate pot solicita de la AFIR sprijinul nerambursabil de maximum 50.000 de euro pentru instalarea ca șefi de exploatație. Sesiunea de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” – , din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, este disponibilă până la data de 15 mai 2021. Suma totală disponibilă potențialilor beneficiari este de 19 milioane de euro.

Până în prezent au fost depuse din Iași 5 cereri de finanțare din partea tinerilor care vor să deschidă afaceri cu fonduri europene, în mediul rural, deși ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației. În acest sens, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul, simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025