Fermierii din Iași care nu au transferat animalele pe PFA, II, IF, ci pe firmă, în momentul în care și-au făcut această formă de organizare nu pot primi banii. Crescătorii sunt excluși de pe lista la plata ajutorului de 7.000 de euro/fermă, sprijin acordat pentru pierderile financiare provocate de pandemia COVID-19
Nu toți fermierii din Iași care au depus cererile în Măsura 21 pentru obținerea ajutorului financiar de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) sunt eligibili la finanțare. În această perioadă sunt finalizate listele de plată cu crescătorii de animale care au depus cererile la APIA, însă o parte dintre fermieri vor primi o veste proastă.
Aceștia sunt notificați că nu pot primi banii pentru că nu îndeplinesc toate condițiile de eligibilitate chiar dacă cresc animale de peste 10 ani și încasează, tot de atâția ani, pentru aceste animale subvențiile obișnuite, ajutor național tranzitoriu și sprijin cuplat. Neconcordanța în cererile depuse de fermieri și înregistrarea animalelor o reprezintă faptul că animalele nu figurează pe exploatația cu cerere unică depusă la APIA, pe CNP, ci pe CUI. Aplicația creată pentru plata ajutorului COVID-19 importă datele de la Registrul Național al Exploatațiilor cu numărul de animale. În această aplicație animalul poate fi găsit după CNP.
Fermierii din Iași au depus 3.109 cereri prin care solicită cei 7.000 de euro/fermă pentru pierderile provocate de pandemie
Potrivit specialiștilor din cadrul APIA, fermierii trebuie să aibă cererea unică depusă la APIA de către aceeași persoană a cărui nume apare când solicită ajutorul de COVID-19 în cadrul măsurii 21. Astfel, aplicația folosită pentru plăți este realizată în așa fel încât să facă legătura între cel care a solicitat sprijinul și animalele sale. Fermierii din Iași au depus 3.109 cereri prin care au solicitat ajutorul de la stat după ce au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19. Dintre aceștia, 965 de fermieri sunt crescători de bovine, cu 11.045 capete solicitate la plată, 1.242 crescători de ovine și caprine, cu 231.294 de capete, și alți 1.085 de fermieri care exploatează 1.586 hectare cu livezi sau care au solarii cu legume. Beneficiarii eligibili vor primi 7.000 de euro/ fermă, plățile fiind demarate începând cu data de 22 decembrie 2020.
Crescătorii de bovine din Iași primesc aproape 2 milioane de euro, drept sprijin cuplat pentru anul 2020
Fermierii care dețin bovine, bivoli sau bivolițe vor încasa ajutorul financiar de la APIA, sumele fiind de câteva sute de euro pe cap de animal. Astfel, crescătorii de bovine de lapte vor încasa 379 de euro pe cap de animal, cea mai mare sumă acordată acestei categorii de beneficiari. De asemenea, 185 de euro pe cap de animal vor primi crescătorii de bovine de carne, din Iași, iar subvenția pe cap de bivoli și bivolițe este de 160 de euro pe cap de animal. Sumele sunt aceleași ca și cele încasate în anul 2019 de către beneficiarii eligibili la plată.
Începând cu data de 1 decembrie 2020, fermierii din Iași au fost autorizați pentru plata finală a subvențiilor pentru campania din acest an. Pâna la această dată, agricultorii au încasat avansul din subvenții de 70 la sută din cuantumurile stabilite pentru fiecare schemă în parte. Inspectorii din cadrul instituției au autorizat la plată 15.384 de cereri din cele 20.132, ale agricultorilor, pentru care s-au plătit 24.811.395 de euro.