Fermierii din Iași care cultivă porumb sau floarea-soarelui, iar aceste culturi au fost afectate de secetă trebuie să completeze o cerere pe care o vor depune la primăria unde au înregistrat terenurile agricole. O condiție obligatorie pentru acordarea despăgubirilor este ca fermierii să aibă culturi înființate în primăvara 2020 calamitate într-o proporție mai mare de 30 la sută.
Fermierii din Iași vor încasa despăgubiri în valoare de 30 de milioane de lei pentru culturile de toamnă afectate de seceta pedologică din anul 2020
Fermierii din Iași care cultivă porumb sau floarea-soarelui, iar aceste culturi au fost afectate de secetă, trebuie să completeze o cerere pe care o vor depune la primăria unde au înregistrat terenurile agricole. Pentru ca fermierii să primească mai repede ajutoarele financiare, o comisie constituită în județul Iași se va deplasa o singură dată pentru evaluarea și constatarea pagubelor din fiecare comună din Iași. De asemenea, fiecare primar din județul Iași trebuie să informeze fermierii cu suprafețe potențial calamitate, de pe raza localităților administrate, să depună înștiințările de pagube.
Comisia de evaluare a pagubelor produse de secetă este formată dintr-un reprezentant al Direcției Agricole Iași, al APIA Iași și al primăriei unde se află terenul
Specialiștii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, împreună cu reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și ai primăriilor verifică cererile depuse de agricultorii afectați de seceta extremă. La nivelul județului Iași au fost organizate 15 comisii de verificare a cererilor depuse până în prezent. Fermierii din Iași au solicitat despăgubiri pentru 15.000 de hectare de teren agricol afectate de secetă, din 52 de comune. Procesele-verbale vor fi finalizate până la data de 15 august 2020, iar banii vor intra în conturile fermierilor din Iași în lunile septembrie-octombrie.
Fermierii din Iași vor încasa despăgubiri în valoare de 30 de milioane de lei pentru culturile de toamnă afectate de secetă
Pentru culturile de toamnă afectate de secetă, fermierii din Iași au depus 1.215 procese-verbale prin intermediul cărora au solicitat despăgubirile pentru secetă pentru 46.000 de hectare de teren agricol. În urma verificărilor efectuate de către specialiștii din cadrul Direcției Agricole Iași au fost constatate ca fiind calamitate 34.000 de hectare de teren agricol cu culturi de toamnă. Iașul este al doilea județ din Moldova, după Vaslui, ca suprafață calamitată. În județul Vaslui au fost înregistrate 75.000 de hectare calamitate, în Botoșani, 40.000, iar în Neamț, 13.000 de hectare. Culturile afectate de secetă sunt grâul, cu 25.000 de hectare distruse din cele 40.000 cultivate în Iași, rapița, cu 4.000 de hectare din cele 7.000 însămânțate în toamnă și 3.000 de hectare de orz din cele 3.300 cultivate.
Culturile de grâu și orz ale marilor fermieri din Iași au gradul de calamitate cuprins între 60 și 100 la sută
Condiția obligatorie pentru obținerea despăgubirilor de secetă este ca minimum 30 la sută din suprafața cultivată cu o anumită cultură să fie calamitată. Culturile fermierilor din Iași au fost calamitate în proporție de 80-100 la sută, astfel că aceștia vor încasa despăgubirile pentru grâu și rapiță, cele mai afectate culturi de secetă. Agricultorii care au depus deja cererile și au fost verificați de comisia de evaluare a culturilor de toamnă afectate de secetă trebuie să mai depună un document final la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a primi despăgubirile.
Fermierii din Iași primesc cele mai mari despăgubiri pentru culturile de grâu și rapiță afectate de seceta din 2020
Pentru culturile afectate de seceta din 2020, respectiv pentru grâu sau secară, fermierii din Iași vor primi despăgubiri în valoare de 925 de lei, la hectar. De asemenea, la triticale se va plăti 805 lei la hectar, 912 lei la orz, 951 lei la orzoaică, 772 de lei la ovăz și 1.002 lei la rapiță. Astfel, la nivelul județului Iași vor fi plătite 30 de milioane de lei în total, din care 23.125.000 de lei pentru cultura de grâu calamitată, 4.008.000 lei pentru rapiță, 2.736.000 de lei pentru orz și 1.092.000 de lei pentru restul culturilor afectate de seceta din 2020. Fermierii din Iași sunt în plină campanie de recoltare, fiind recoltate deja 19.000 de hectare cu grâu, 2.300 de hectare cu orz, 210 de hectare cu orzoaică și 3.100 de hectare cu rapiță.
tag: