Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași care au avut pierderi financiare din cauza secetei vor să disponibilizeze angajații pe perioada iernii. Patron: „Nu mai avem cu ce să-i plătim”
Fermierii din Iași care au avut pierderi financiare din cauza secetei vor să disponibilizeze angajații pe perioada iernii. Patron:

Fermierii din Iași care au avut pierderi financiare din cauza secetei vor să disponibilizeze angajații pe perioada iernii. Patron: „Nu mai avem cu ce să-i plătim”

18 nov. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași care sperau că și anul acesta vor putea menține angajații în firmă pe perioada iernii vor să-i disponibilizeze din cauza pierderilor financiare cauzate de secetă. Agricultorii susțin că până în anul 2020 nu au avut probleme atât de grave încât să renunțe la serviciile angajaților în condițiile în care i-au găsit foarte greu. Specialiștii de pe piața muncii din Iași spun că pentru a intra în șomaj, angajații trebuie să aibă minimum un an vechime în muncă

Fermierii din Iași susțin că situația financiară nu era deloc bună nici în anul 2019, când se gândeau să facă disponibilizări. Din cauza secetei din anul 2020 situația s-a agravat, astfel că agricultorii încearcă să mai reziste iarna aceasta pentru a începe campania agricolă din anul viitor, însă cu mai puțini oameni. În această situație a ajuns și Mihai M. agricultor care administrează peste 300 de hectare de teren agricol. Firma a înființat-o în anul 2014, a angajat de-a lungul anilor 3 persoane, iar pentru că seceta i-a dat planurile peste cap, va renunța la doi angajați.

Fermierii din Iași vor să disponibilize angajații pe perioada iernii din cauza problemelor financiare cauzate de secetă

Acesta susține că orice angajat în domeniul agricol este important.

„Știți ce greu i-am găsit, cât m-am rugat de ei să vină pentru că toți plecau în străinătate? Acum renunț la ei timp de 3-4 luni, pe perioada iernii, pentru că nu mai am bani să-i plătesc. Chiar dacă sunt doi oameni, să știți că fără ei o să-mi fie greu în următoarea perioadă. Nu am cum să mă descurc în campania de primăvară și mă rog să nu plece în străinătate sau la altă fermă. Am reușit să iau un tractor performant, dar și acesta trebuie condus de cineva și băieții mă ajutau foarte mult”, spune Mihai M.

Fermierii din Iași sunt nevoiți să renunțe o perioadă la angajați după ce au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei

Chiar dacă nu aveau de muncă pe timpul iernii, angajații din domeniul agricol erau plătiți pentru pregătirea sezonului următor. Din păcate, din cauza producției foarte mici, unele ferme unde lucrau oamenii din împrejurimi vor trimite oamenii în șomaj pentru că nu mai au cu ce să-i plătească. Un alt fermier din Iași care va renunța la angajați are o fermă zootehnică cu 60 de bovine de lapte. Ieșeanul susține că se va ocupa cu familia de mica afacere pentru că nu mai poate să plătească salariul angajatului care zilnic venea la fermă să-i ajute.

Fermier din Iași: „O să îl reangajăm după ce revine din șomaj. Să primească măcar indemnizația de la AJOFM”

Ionuț Mihăescu povestește că deși e vorba de o singură persoană, aceasta este unul dintre oamenii de bază ai firmei.

„Noi îl trimitem în șomaj timp de 3 luni, să primească măcar indemnizația de la AJOFM. Apoi o să îl reangajăm, pentru că sperăm că o semnăm un contract cu un nou procesator care să ne plătească mai mult pe litrul de lapte. Am avut pierderi și pe partea aceasta, furajele s-au scumpit și continuă să se scumpească. Oricum ferma noastră este la limita supraviețuirii în ultima perioadă. Mai creștem văcuțele, pentru că vrem să crească cu gustul de lapte adevărat copiii și nepoții”, susține Ionuț Mihăescu.

Viitorii șomeri din Iași trebuie să aibă minimum un an vechime în câmpul muncii

Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, ieșenii care vor să primească indemnizația de șomaj trebuie să aibă minimum un an vechime în câmpul muncii.

„Pentru a putea fi trimiși în șomaj, angajații trebuie să aibă minimum 1 an în câmpul muncii. În general, în agricultură, concedierile nu sunt colective, ci se fac individual. În fiecare an se întâmplă această situație, ca angajați din agricultură să fie trimiși în șomaj. Într-adevăr, unii patroni renunță la angajați pe perioada iernii”, susține Ciprian Necula, director adjunct în cadrul AJOFM Iași.

În prezent nu sunt locuri de muncă disponibile în domeniul agricol, la AJOFM Iași.

Peste 7.000 de ieșeni sunt înregistrați ca șomeri, cu indemnizație sau fără, la AJOFM

Potrivit reglementărilor legale, indemnizația de șomaj se calculează adăugând la 75 la sută din indicatorul social de referință o cotă de 10 la sută din media veniturilor obținute în ultimele 10 luni. Indicatorul social de referință a fost stabilit de Guvern la suma de 375 de lei. Rata șomajului din Iași, în luna august 2020, a fost de 2,67 la sută, în creștere față de luna precedentă. În luna septembrie 2020 erau înregistrați în evidențele AJOFM peste 7.000 de șomeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024