Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași, buni de plată. APIA trebuie să recupereze peste 200.000 de lei de la agricultorii care au încasat banii necuvenit în anul 2020
Fermierii din Iași, buni de plată. APIA trebuie să recupereze peste 200.000 de lei de la agricultorii care au încasat banii necuvenit în anul 2020

Fermierii din Iași, buni de plată. APIA trebuie să recupereze peste 200.000 de lei de la agricultorii care au încasat banii necuvenit în anul 2020

16 ian. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași care nu au respectat regulile privind acordarea subvențiilor de către APIA trebuie să returneze banii. Suma pe care au încasat-o necuvenit este de peste 200.000 de lei, bani acordați în cadrul mai multor scheme de plată. Inspectorii APIA au demarat controalele în luna august 2020, la 743 de fermieri din Iași, selectați prin teledetecție, care au solicitat subvențiile în campania 2020. În anul 2020 au fost depuse 20.000 de cereri pentru obținerea ajutoarelor financiare din partea fermierilor care exploatează 280.000 de hectare de teren agricol

Fermierii din Iași care au solicitat subvenții în anul 2020 au fost verificați de inspectorii instituției care au descoperit mai multe nereguli. Astfel, inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au descoperit că o parte din agricultori nu au îndeplinit toate condițiile pentru încasarea subvențiilor și au primit banii necuvenit. Fermierii au primit individual și prin poștă situația creanțelor pe care le-au de înapoiat la APIA pentru neregulile constatate de inspectori în teren. Una dintre neregulile descoperite de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași este nerespectarea condiției de ecocondiționalitate.

Respectarea ecocondiționalității este obligatorie pe tot parcusul anului, inclusiv pentru parcelele nesolicitate la plată și pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producției. Suma totală pe care trebuie să o recupereze APIA Iași este de peste 200.000 de lei, bani acordați pentru schemele directe de plată, dar și pentru programe derulate de instituție. Potrivit specialiștilor, numărul persoanelor din Iași care încasează ilegal subvenții a scăzut în ultimii ani.

Fermierii din Iași care au primit în mod necuvenit subvenții de la APIA, buni de plată

APIA Iași va continua eliberarea proceselor-verbale pentru restituirea subvențiilor de către fermierii care au încălcat regulile pentru plata schemelor de plată pentru schemele directe sau cele pe cap de animal. Potrivit ghidului privind acordarea subvențiilor APIA, dacă se constată că un beneficiar nu îndeplinește criteriile de eligibilitate sau nu respectă angajamentele sau alte obligații legate de condițiile pentru acordarea ajutorului sau sprijinului prevăzute de legislația agricolă sectorială, plata aferentă ajutorului nu se efectuează sau aceasta se retrage în întregime sau parțial, iar în unele situații nu se alocă sau se retrag plățile. Recuperarea plăților necuvenite din Regulamentul UE nr.809/2014 prevede ca în cazul efectuării unei plăți necuvenite, beneficiarul rambursează suma respectivă împreună cu dobânda aferentă acesteia, dacă este cazul.

Dobânzile se calculează pentru perioada cuprinsă între termenul limită de plată pentru beneficiari, termen care este indicat în ordinul de recuperare și care nu poate depăși 60 de zile. Obligația de rambursare nu se aplică dacă plata a fost efectuată ca urmare a unei erori a autorității competente sau a unei alte autorități și dacă eroarea nu ar fi putut fi depistată în mod rezonabil de beneficiar. Potrivit APIA, în cazul în care se stabilește că beneficiarul a furnizat dovezi false pentru a primi sprijinul sau nu a furnizat informațiile necesare din motive de neglijență, sprijinul se refuză sau se retrage în întregime. Beneficiarul este exclus de la aceeași măsură sau de la același tip de operațiune pentru anul calendaristic în care se face constatarea și pentru anul următor.

Ieșenii cu afaceri în domeniul zootehnic afectate de pandemia COVID-19 primesc 7.000 de euro/fermă

Fermierii din Iași care au depus cereri în măsura 21- „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19„, destinată următoarelor sectoare: zootehnic (bovine, ovine și caprine) și vegetal (legume, fructe și cartofi) primesc banii de la APIA. Cei 3.102 fermieri înscriși la APIA au fost autorizați la plata ajutorului financiar. Dintre aceștia, 965 de fermieri din Iași sunt crescători de bovine cu 11.045 capete solicitate la plată, 1.240 crescători de ovine și caprine, cu 231.294 de capete, și alți 1.080 de fermieri care exploatează 1.586 hectare cu livezi sau care au solarii cu legume.

Beneficiarii ajutoarelor financiare de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) primesc 7.000 de euro pentru fiecare fermă eligibilă la plată. Plățile au demarat în mai multe județe din țară la începutul anului 2021. Bugetul alocat acestei măsuri din Programul Național de Dezvoltare Rurală a fost suplimentat de la 150 de milioane de euro la 182,5 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *