Campania de depunere a cererilor unice de plată de către fermierii din Iași decurge conform programărilor făcute de specialiștii din cadrul APIA. În cele 3 săptămâni de depunere s-au înscris în aplicația IPA online aproape 1.500 de fermieri care exploatează peste 30.000 de hectare de teren agricol. Campania continuă până pe 15 mai 2021
Fermierii din Iași care exploatează terenuri agricole cu suprafețe mici, până în 50 de hectare, au depus la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) cererile unice de plată. De la începutul campaniei de depunere, până în prezent, din cei 20.000 de fermieri programați de APIA, care exploatează 280.000 de hectare de teren agricol, s-au înscris 1.500 de fermieri cu 30.000 de hectare. Aceștia au solicitat subvenția acordată prin schema unică de plată pe suprafață (SAPS), cel mai important ajutor financiar acordat pentru exploatarea terenurilor agricole.
Pentru anul de cerere 2020, APIA a plătit 100 de euro, la hectar, media pentru această subvenție fiind între 100 și 110 euro la hectar. Cei care pot primi banii în cadrul SAPS sunt persoanele fizice sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata. Aceștia trebuie să dețină calitatea de proprietari, arendași, concesionari, asociați administratori în cadrul asociațiilor în participațiune sau locatari. Suprafața eligibilă la plată este de minimum 1 hectar, în anul 2020 fiind plătite subvenții de aproape 30 de milioane de euro.
Fermierii din Iași pot obține subvențiile APIA pentru anul 2021 doar dacă se înscriu în aplicația IPA online
Fermierii pot depune cererile în perioada 1 martie-15 mai 2021, fără a fi penalizați, în aplicația IPA online, în cadrul campaniei derulate de APIA. Acesta este un program informatic gratuit care îi permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA. IPA online pune la dispoziție lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii Agenției, precum și schița parcelelor agricole.
Pentru fiecare parcelă în parte, pot fi modificate, corectate sau completate datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, dar și schița parcelei. Programul realizează verificari ale datelor pe care le înscrie fermierul și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutând astfel fermierii să completeze corect cererea unică de plată.
Fermierii din Iași pot obține până la 1.000-1.500 de euro, la hectar, dacă depun actele în cadrul mai multor scheme de plată
Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), unde latifundiarii din Iași au încasat sume consistente pentru anul de cerere 2020, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire), plata pentru tinerii fermieri. Alte scheme de plată ce pot fi accesate de fermierii din Iași sunt sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsura 10, 11 și 13, pentru agroclimă și mediu sau culturi ecologice. Banii pentru aceste scheme de plată provin de la Uniunea Europeană și sunt acordați din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Schemele finanțate de la bugetul național sunt ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal, dar și în sectorul zootehnic. Pentru anul de cerere 2020, fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 62.638.188 de euro.