Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași au solicitat de la APIA subvenții de peste 20 de milioane de euro. Mai au termen până la jumătatea lunii să depună documentele
Fermierii din Iași au solicitat de la APIA subvenții de peste 20 de milioane de euro. Mai au termen până la jumătatea lunii să depună documentele

Fermierii din Iași au solicitat de la APIA subvenții de peste 20 de milioane de euro. Mai au termen până la jumătatea lunii să depună documentele

05 mai 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Campania de depunere a cererilor unice de plată se derulează până la data de 17 mai 2021, iar până în prezent agricultorii au solicitat subvenții în valoare de peste 20 de milioane de euro, pentru terenurile agricole. De asemenea, până la jumătatea acestei luni, fermierii pot accesa fondurile europene în cadrul schemei 15.1- Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor

Depunerea cererilor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se derulează în această ultimă etapă fără probleme, conform programărilor făcute, susțin reprezentanții instituției, termenul limită de depunere fiind 17 mai 2021. Fermierii din Iași pot solicita subvențiile pentru terenurile agricole exploatate, dar și pentru fermele zootehnice. Fermierii din Iași pot accesa ajutoarele financiare acordate prin intermediul APIA doar dacă se înscriu în aplicația IPA online.

La fel ca și în anul 2020, campania ce se derulează și în acest an va fi doar online, în contextul pandemiei de COVID-19. Specialiștii se așteaptă ca 20.000 de agricultori care administrează 280.000 de hectare de teren agricol în Iași și au depus cererile în anul precedent să le depună și în acest an. Jumătate din numărul total de fermieri din Iași care s-au înscris anul trecut la APIA au depus deja cererile prin care solicită subvențiile pe terenuri agricole și ferme zootehnice.

Jumătate din numărul de fermieri înscriși în 2020 la APIA au depus cererile și în acest an

Campania de depunere a cererilor unice de plată a demarat la data de 1 martie 2021 și se va derula fără penalizări până la jumătatea acestei luni. Până la data de 17 mai 2021, fermierii pot accesa fondurile europene în cadrul schemei 15.1- Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor. Până în prezent nu a fost depusă nicio solicitare la APIA Iași. Data de 17 mai reprezintă anul acesta și termenul limită de înregistrare a operatorilor în sistemul de agricultură ecologică, conform art.2, alin. (1) din Ordinul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 1253/2013 pentru anul 2021.

Această înregistrare se face la Direcția pentru Agricultură Județeană Iași. Excepție de la termenul de 17 mai 2021 fac fermierii care se înregistrează pentru prima dată în sistemul ecologic. Astfel, acești operatori care se înregistrează pentru prima dată în sistem și nu solicită sprijin financiar pe Măsura 11- agricultura ecologică, își pot înregistra activitatea până la data de 15 noiembrie 2021. Tot în această lună, fermierii așteaptă aprobarea a trei noi scheme de plată care se vor derula prin APIA. Acestea sunt ajutorul de minimis la legume în spații protejate, ajutorul de COVID-19 pentru bovine, dar și ajutorul de minimis pentru plantele aromatice.

Agricultorii din județ pot solicita de la APIA adeverințele necesare obținerii creditelor bancare

Fermierii din Iași care au solicitat subvențiile de la APIA pentru anul 2021 pot cere și adeverințele pentru creditele bancare. Până în prezent, aproximativ 60 de ieșeni au cerut acest document care poate fi eliberat de APIA imediat după depunerea cererii unice de plată. APIA a încheiat un acord de finanțare cu instituțiile financiare bancare/nebancare și cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subvenții a crescut anul acesta de la 85 la sută din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA până la 90 la sută din această valoare.

APIA a simplificat procedura de eliberare a adeverințelor, tot fluxul de lucru mutându-se în mediul electronic. Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2021, solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu și/sau pentru măsurile de mediu și climă – M10, M11, M13. În anul 2020 au fost eliberate 233 de adeverințe pentru fermierii din județ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`