Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași au solicitat atestatele de producători ecologici pentru o suprafață de 228.000 de hectare. A crescut cererea din partea legumicultorilor și apicultorilor 
Fermierii din Iași au solicitat atestatele de producători ecologici pentru o suprafață de 228.000 de hectare. A crescut cererea din partea legumicultorilor și apicultorilor 

Fermierii din Iași au solicitat atestatele de producători ecologici pentru o suprafață de 228.000 de hectare. A crescut cererea din partea legumicultorilor și apicultorilor 

04 iun. 2021, 02:00, 1 ,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași care vor să practice agricultura ecologică au primit atestatele de producători de la Direcția Agricolă pentru o suprafață de 228.000 de hectare. Potrivit specialiștilor din Iași, a crescut numărul solicitărilor pentru reconversia ecologică, dar și suprafața solicitată pentru atestare

Producătorii din Iași au obținut documentele de la Direcția Agricolă care atestă că practică agricultura ecologică, fiind înregistrată o suprafață cu 228.000 de hectare. Această suprafață cu culturi ecologice este exploatată de 259 de ieșeni care sunt în primul an de la atestare sau în anul 2 sau 3. În funcție de tipurile de culturi deținute de fermierii din Iași, aceștia au trimis mai multe documente la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași pentru a primi atestatele de producători ecologici. Potrivit specialiștilor din cadrul instituției care verifică documentele depuse de fermieri și eliberează atestatul de producător ecologic, a crescut interesul din partea ieșenilor pentru practicarea agriculturii ecologice. Astfel, a crescut suprafața atestată, în ultimul an.

„Au solicitat certificarea ecologică producători din diverse domenii precum cei care au plantații cu fructe de pădure, lavandă, stupi sau sere cu legume. Culturile mari ale fermierilor care exploatează suprafețe însemnate au fost atestate. Suprafața cultivată în Iași și înregistrată în agricultura ecologică a crescut”, susține Gabriel Hoha, director al Direcției Agricole Iași.

Ieșenii au primit atestatele de producători ecologici pentru o suprafață de 228.000 de hectare

O parte din producătorii din Iași care au solicitat certificatele sunt cei care cultivă fructe de pădure. În Iași sunt 147 de hectare cu plantații cu cătină, zmeură și căpșuni, numărul și suprafața cultivată în județul Iași fiind în creștere. Dacă în urmă cu 6 ani erau doar câțiva ieșeni cu aproximativ 30 de hectare, acum a crescut numărul celor interesați de investițiile în acest domeniu, dar și suprafața cultivată cu fructe de pădure. Astfel, dacă în anul 2017 erau 138 de hectare cu plantații cu cătină, zmeură și căpșuni, anul acesta s-au înregistrat 147 de hectare cu aceste culturi.

Numai în ultimul an fermierii din Iași au solicitat atestate de producători pentru aproximativ 30 de hectare. Cele mai multe culturi cu fructe de pădure sunt în zonele Lețcani, Pașcani, Trifești, Popricani, Prisăcani, Deleni, Țuțora și Țigănași. O parte dintre acești producători din Iași au obținut și atestarea de la Direcția Agricolă pentru practicarea agriculturii ecologice.

A crescut numărul legumicultorilor din Iași care vor să obțină atestatul de producător ecologic

Cei care practică acest tip de agricultură trebuie să respecte reguli stricte privind tratamentele aplicate asupra culturilor. Producătorii care dețin un certificat ecologic pot vinde produse cu prețuri cu 30-50 la sută mai mari față de cei care au culturi convenționale întrucât costurile de producție sunt mai mari. Astfel, ieșenii care produc legume ecologice ies pe piață cu producția mai târziu față de cei care nu au atestatul de la Direcția Agricolă. Una dintre familiile din Iași care cultivă legume ecologice doar în sezonul primăvară-toamnă este familia Ivașcu. Claudiu și Cristina Ivașcu se ocupă de cultivarea legumelor sănătoase din anul 2012, în comuna Voinești, din Iași. În ultimii ani a crescut numărul cultivatorilor de legume fără chimicale, o parte dintre aceștia având și atestatul de producător ecologic.

Comentarii
  • Sa ii cumparati cadou o boandă ca nu stie nici sa se imbrace, nici sa vorbeasca, nici sa manance cat si cum trebuie. Marele director! Da e bine platit de stat….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`