Fermierii din Iași au semnat contracte de finanțare în valoare de 10.000.000 de euro, cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), pentru investiții în sectorul agricol. Pentru a demara investițiile, fermierii vor primi banii în mai multe tranșe, în funcție de măsura de finanțare accesată. Beneficiarii din Iași au primit 2.000.000 de euro la ultima tranșă de plată
Fermierii din Iași care au semnat contractele de finanțare cu AFIR vor primi 10.000.000 de euro, banii pe care îi vor investi în sectorul agricol. Contractele de finanțare sunt din cadrul Planului Strategic pentru perioada de programare financiară 2023-2027. Cele mai multe contracte au fost încheiate pentru modernizarea fermelor din județul Iași, dar și pentru măsuri de modernizarea a infrastructurii de acces agricolă. Astfel, cu 2 milioane de euro vor fi modernizate două drumuri agricole din județul Iași. În ceea ce privește linia de finanțare DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, au fost semnate 9 de contracte de finanțare, având o valoare totală de 450.000 de euro. Această inițiativă este dedicată tinerilor fermieri care doresc să își înceapă activitatea agricolă, oferindu-le suportul necesar pentru a deveni antreprenori de succes în sectorul agricol.
Fermierii din Iași au semnat contracte de finanțare în valoare de 10.000.000 de euro, cu AFIR
Ieșenii care au vrut să se instaleze ca tineri fermieri, au primit o parte din banii alocați intervenției DR 30 – Instalarea tinerilor fermieri, din noul plan strategic derulat de AFIR. Beneficiarii au primit peste 2.000.000 de euro, iar următorii bani vor fi virați în conturi până la finalul acestui an. La nivel național, a fost plătită suma totală de 41.000.000 de euro. Ieșenii care au depus proiectele trebuie să îndeplinească un anumit punctaj și să aibă maximum 40 de ani împliniți în momentul depunerii cererilor de finanțare, pentru a primi fondurile europene.
Aceștia primesc 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută se acordă în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare. Specialiștii analizează, în această perioadă, dosarele ieșenilor, dar și ale altor potențiali beneficiari din toată țara, astfel că o nouă listă va fi publicată în curând. Până acum, ieșenii care au semnat contractele de finanțare au primit banii necesari investițiilor în domeniul legumicol.
Fonduri europene pentru înființarea grupurilor de producători, în Iași
Ieșenii care vor să mai acceseze fonduri europene în 2024 mai pot depune cererile de finanțare în cadrul intervenției DR33 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol/pomicol. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Ghidul solicitantului pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol, activitate finanțată în cadrul Planului Strategic 2023-2027 (PS 2027), prin intermediul intervenției DR-33.
Ieșenii care se asociază pot accesa fonduri europene nerambursabile 100 la sută. Finanțarea acordată prin intermediul acestei intervenții este limitată la 100.000 de euro/an, fără să depășească 10 la sută din valoarea producției comercializate în primii cinci ani de la recunoaștere. Până în prezent, s-au depus 36 de proiecte în valoare de 15 milioane de euro, la nivel național. O parte dintre aceste proiecte sunt din partea ieșenilor care vor să se asocieze și să înființeze grupuri de producători cu ajutorul fondurilor europene. Cei interesați mai pot depune cererile de finanțare până la 18 noiembrie 2024. Pe de altă parte, fermierii din Iași au semnat contracte de finanțare în valoare de 10.000.000 de euro cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), pentru investiții în sectorul agricol.