Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 60 de milioane de euro de la APIA. Au început controalele în ferme
Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 60 de milioane de euro de la APIA. Au început controalele în ferme

Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 60 de milioane de euro de la APIA. Au început controalele în ferme

04 iul. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Plățile către fermierii din Iași care au cerut subvenții în 2023 s-au încheiat. Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a achitat peste 60 de milioane de euro, iar la nivel național, 2,5 miliarde de euro

Plățile către fermierii din Iași care au depus cererile unice în anul 2023 și au fost eligibili la plată s-au finalizat. APIA a achitat fermierilor din județ subvenții în valoare de 60 de milioane de euro. La nivel național, în perioada 16 octombrie 2023 – 30 iunie 2024, APIA a efectuat pentru anul de cerere 2023 plăți aferente intervențiilor din sectoarele vegetal și zootehnic, în sumă totală de 2,5 milioane de euro. Din această sumă s-au achitat 1,8 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), 260 de milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar restul sumelor de la bugetul național (BN) și din instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). Plăţile pentru campania 2023, în intervențiile finanțate din FEGA și BN, se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar cele din FEADR şi EURI se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.

Fermierii din Iași au primit subvenții de la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură îi anunță pe fermieri că până la data de 15 octombrie 2024 va continua efectuarea plăților aferente campaniei 2023 pentru cei care nu au primit banii din cauza controalelor sau neconformităților, concomitent cu celelalte activități desfășurate la nivelul instituției, respectiv realizarea controalelor administrative și începerea controlului pe teren pentru campania 2024, în vederea atingerii obiectivelor privind acordarea plăților în avans. Inspectorii APIA pregătesc, în această perioadă, lista cu fermierii care vor fi verificați în 2024. Aceștia sunt selectați la control printr-un program special derulat de instituție, iar lista este transmisă către inspectorii din Iași care vor merge în teren.

Numărul celor verificați a fost diferit în fiecare an, fiind înjumătățit în 2023. Astfel, anul acesta, ar putea fi controlați 200 de fermieri. Atât ieșenii cu terenuri agricole, cât și cei cu ferme zootehnice vor fi verificați de inspectorii APIA. Potrivit specialiștilor, numărul celor care sunt prinși cu nereguli a scăzut în ultimii 5 ani. De anul trecut, inspectorii verifică prin trei metode fermele ieșenilor, astfel că reușesc să găsească mai repede neregulile. De exemplu, dacă o suprafață de teren nu corespunde cu cea verificată prin satelit, fermierii trebuie să aducă documentele la APIA, prin care să demonstreze că nu sunt nereguli.

Fermierii din Iași au cerut subvenții pentru 300.000 de hectare de terenuri agricole

Fermierii din Iași au înaintat peste 15.000 de documente pentru o suprafață de aproape 300.000 de hectare cu terenuri agricole. După depunerea cererilor unice la APIA urmează verificarea în teren a fermierilor. Specialiștii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură derulează mai multe controale la cei care au cerut subvenții pentru anul 2024. Fermierii din Iași vor primi primele subvenții, pentru anul 2024, începând cu luna octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *