Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 50 de milioane de euro, pentru anul de cerere 2021. Cei mai mulți bani au fost virați în conturile ieșenilor cu terenuri agricole
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile ieșenilor subvenții în valoare de 50 de milioane de euro pentru cererile depuse de fermieri în anul 2021, fonduri de la Uniunea Europeană și de la stat. Cei mai mulți bani, aproximativ 30 de milioane de euro au fost virați în conturile celor care administrează terenuri agricole, care au primit subvențiile în cadrul Schemei Unice de Plată pe Suprafață (SAPS). Ultimele plăți au fost făcute cu bani din bugetul de stat. Fermierii din Iași au primit ajutoarele naționale tranzitorii solicitate în anul 2021, pentru sectorul vegetal și zootehnic. Suma totală plătită este de peste 10 milioane de lei.
Astfel, agricultorii din județ care au teren arabil au încasat cei mai mulți bani, aproximativ 6 milioane de lei. Ajutorul național tranzitoriu (ANT) plătit cultivatorilor de sfeclă din Iași este în valoare de 329.506 lei. În ceea ce privește sectorul zootehnic, pentru specia bovine-sector lapte, APIA a plătit 1.6 milioane de lei, pentru sectorul caprine, 117.641 de lei și ovine – două milioane de lei.
Fermierii din Iași mai pot solicita subvenții de la APIA
În ceea ce privește sectorul zootehnic, APIA a plătit crescătorilor din județ subvenții de peste 5 milioane de euro, pentru anul de cerere 2021. Crescătorii de bovine, porci, caprine sau ovine au încasat banii solicitați de la APIA. Cei care vor să primească subvenții și în acest an mai pot depune cererile unice la APIA, prin care solicită subvenții pentru terenurile exploatate sau fermele zootehnice, până la 16 mai 2022. În această săptămână, au depus documentele mai ales fermierii care exploatează peste 50 de hectare de teren agricol. Începând cu luna martie 2022, APIA a demarat cea mai mare campanie de depunere a cererilor unice de plată.
Cererea Unică APIA pentru subvențiile solicitate de către fermierii din Iași, pentru acest an, va putea fi semnată electronic, astfel că agricultorii nu vor mai fi nevoiți să se prezinte la sediul instituției, cum făceau în anii precedenți. Cei care vor depune cererile după data de 15 mai 2022, până la 1 iunie, vor fi sancționați cu 1 la sută din valoarea subvenției pentru fiecare zi de penalizare.
Înscrierea în schema COVID-19 se încheie azi
Astăzi este ultima zi când mai pot solicita subvențiile în schema COVID-19 crescătorii de vaci, porci și păsări. Bugetul pentru acești beneficiari, la nivel național, este în valoare de 453.899.000 lei și se asigură din fonduri publice naționale. Pentru sectorul bovine suma ce va fi acordată fermierilor este de 170.250 mii lei, 167.649 mii lei pentru suine și 116.000 mii lei pentru sectorul avicol. Cererile de solicitare a ajutorului de stat și documentele justificative se vor depune în funcţie de tipul de ajutor de stat solicitat la sediul APIA. Cererile se pot transmite si prin poștă, cu condiția asumării prin semnătură de către beneficiar/reprezentant legal pe fiecare pagină a documentului transmis.
Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 290.000 de euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 51/2022. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2022. În anul 2021, au fost depuse peste 2.000 de cereri.
Fermierii din Iași au depus, până în prezent, în schema COVID-19, aproximativ 1.000 de cereri.