Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 1.000.000 de lei pentru lucernă. A crescut numărul beneficiarilor
Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 1.000.000 de lei pentru lucernă. A crescut numărul beneficiarilor

Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 1.000.000 de lei pentru lucernă. A crescut numărul beneficiarilor

24 iul. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași care au cultivat lucernă în 2023 au primit subvenții în valoare de 1.000.000 de lei. Potrivit APIA, agricultorii obțin sume mai mari pentru această cultură. A crescut numărul beneficiarilor în ultimii 2 ani

Fermierii din Iași au încasat subvenția pentru lucernă, 101 euro/hectar. Datele Agenției pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) arată că numărul celor care au a primit subvenția APIA pentru lucernă a scăzut între 2019 și 2022, iar suprafața determinată la plata sprijinului cuplat pentru lucernă a scăzut, de asemenea, până la 155.824 de hectare în 2022, la nivel național.

Pentru că majoritatea fermierilor din sectorul zootehnic cultivă această cultură, iar numărul crescătorilor a scăzut, de asemenea, s-a redus și suprafața cu lucernă. Suprafața pentru care s-a solicitat sprijinul cuplat zootehnic a crescut în ultimii doi ani, la Iași. Cuantumul maxim planificat pentru perioada 2023-2027, de plată a subvenției la lucernă, este de 131 de euro la hectar. Astfel, pentru anul de cerere 2024, subvenția pentru lucernă va fi mai mare.

Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 1.000.000 de lei pentru lucernă

Alte plăți s-au făcut către fermierii din Iași, înscriși la APIA. Agricultorii au încasat subvenții în valoare de jumătate de milion de lei în urmă cu câteva zile. APIA a efectuat noi plăți în perioada 15-18 iulie 2024. Suma totală achitată este de 60 de milioane de lei pentru fermierii din toată țara, din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), cofinanțare din FEGA (BN2), Bugetul Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). Astfel, 10 milioane de lei s-au plătit din FEGA pentru campania 2023, respectiv fermierilor care au depus cererile unice de plată în anul precedent. Alte 35 de milioane de lei s-au achitat din fondul FEADR, 10 milioane din bugetul național, 2,5 milioane din fondul EURO și jumătate de milion de lei pentru măsuri de investiții în sectorul vitivinicol, pentru restructurarea și reconversia plantațiilor viticole și 5 milioane de lei pentru organizațiile de producători din sectorul legume-fructe.

APIA a demarat controalele în fermele din Iași

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură îi anunță pe fermieri că până la data de 15 octombrie 2024 va continua efectuarea plăților aferente campaniei 2023, pentru cei care nu au primit banii din cauza controalelor sau neconformităților, concomitent cu celelalte activități desfășurate la nivelul instituției, respectiv realizarea controalelor administrative și începerea controlului pe teren pentru campania 2024, în vederea atingerii obiectivelor privind acordarea plăților în avans. APIA a demarat controalele în fermele din Iași.

Atât ieșenii cu terenuri agricole, cât și cei cu ferme zootehnice vor fi verificați de inspectorii APIA. De anul trecut, inspectorii controlează prin trei metode fermele ieșenilor, astfel că reușesc să găsească mai repede neregulile. De exemplu, dacă o suprafață de teren nu corespunde cu cea verificată prin satelit, fermierii trebuie să aducă documentele la APIA, prin care să demonstreze că nu sunt nereguli. Astfel, cei verificați de inspectori, care cultivă lucernă, vor primi subvenții mai mari anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`