Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași au primit de la AFIR fonduri europene în valoare de 1,6 milioane de euro
Fermierii din Iași au primit de la AFIR fonduri europene în valoare de 1,6 milioane de euro

Fermierii din Iași au primit de la AFIR fonduri europene în valoare de 1,6 milioane de euro

05 sept. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Fermierii din Iași vor cumpăra utilaje agricole moderne cu fonduri europene în valoare de 1,6 milioane de euro. AFIR va publica mai multe rapoarte de selecție ale proiectelor depuse de ieșeni în anul 2021

Ieșenii vor să schimbe utilajele vechi cu altele noi, moderne, și le achiziționează cu fonduri europene, în valoare de 1,6 milioane de euro. Fermierii au depus cererile de finanțare, în anul 2021, sumele solicitate de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fiind cuprinse între 100.000 și 200.000 de euro. Agricultorii din Iași au cerut banii europeni în submăsura 4.1 – Sector achiziții simple de utilaje agricole și/sau irigații, drenaj, desecare la nivelul fermei (vegetal) și 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. Fermierii din Iași au depus cereri, în valoare de 2 milioane de euro, în submăsura 4.1, fondurile alocate fiind epuizate înainte de termen. Fondurile alocate acestei sesiuni au fost de 125 de milioane de euro, însă au fost depuse 846 de proiecte, la nivel național, în valoare de 335 de milioane de euro. Solicitanții eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 4.1 sunt fermierii a căror exploatație se situează pe teritoriul României și care desfășoară o activitate agricolă.

Fermierii din Iași modernizează parcul auto

Categoriile de beneficiari eligibili care pot primi fonduri nerambursabile sunt detaliate în Ghidul Solicitantului care a fost publicat pe site-ul AFIR. Astfel, agricultorii din Iași care vor să dezvolte fermele vegetale vor achiziționa utilaje agricole moderne. Cuantumul sprijinului acordat pornește de la 30 la sută și poate ajunge la maximum 90 la sută, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect. Partea de cofinanțare este asigurată de beneficiar. Dacă valoarea proiectului este de 100.000 de euro și cuantumul sprijinului este de 70 la sută din valoarea proiectului, beneficiarul pune 30 la sută din sumă, adică 30.000 de euro. Interesul ieșenilor pentru accesarea fondurilor europene de la AFIR pentru dezvoltarea fermelor a fost crescut de fiecare dată când s-au lansat noi măsuri de depunere a proiectelor. Astfel, numai în ultimii doi ani au accesat fonduri nerambursabile în valoare de 3 milioane de euro.

Se dau bani europeni pentru asigurarea culturilor

Fermierii din Iași pot depune cereri de finanțare pentru asigurarea culturilor și plantelor, în submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor. Sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare se va desfășura în perioada 9 august – 16 decembrie 2022, iar cererile se depun pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. În această sesiune pot fi depuse cereri de finanțare aferente sectorului vegetal (pentru polițele încheiate pentru culturile de toamnă aferente anului 2021 și culturile de primăvară aferente anului 2022) și sectorului zootehnic (pentru polițele încheiate în anul 2022). Alocarea financiară disponibilă pentru cea de-a patra sesiune a submăsurii 17.1 este de 15.260.041 de euro. Depunerea cererilor de finanțare se realizează continuu, până la epuizarea fondurilor alocate, cu posibilitatea suplimentării acesteia cu disponibilul rezultat, în urma finalizării celei de-a treia sesiuni sau ca urmare a realocărilor, dacă există interes din partea solicitanților.

Fermierii din Iași au depus deja cereri de finanțare în valoare de jumătate de milion de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *