Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași au participat la dezbaterile organizate de Direcția Agricolă
Fermierii din Iași au participat la dezbaterile organizate de Direcția Agricolă

Fermierii din Iași au participat la dezbaterile organizate de Direcția Agricolă

31 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași au participat în această săptămână la dezbaterile organizate de Direcția Agricolă. Temele de discuție au fost: poluarea cu nitriți și nitrați, subvențiile ce pot fi accesate anul acesta, dar și deschiderea unor afaceri în mediul rural

Fermierii din comunele Lespezi, Valea Seacă, Aroneanu și Popricani au fost informați de specialiștii Direcției Agricole Iași despre oportunitățile de obținere a subvențiilor sau fondurilor europene. Producătorii au discutat în cadrul campaniei organizate la sediile Primăriilor din Iași despre cerințele minime privind accesarea plăților directe în sectorul vegetal și zootehnic, a ajutoarelor naţionale tranzitorii şi a plăţilor pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală.

De asemenea, s-a discutat și despre programul de acțiune pentru protecția plantelor împotriva poluării cu nitrații proveniți din surse agricole. Fermierii au întrebat și despre posibilitatea deschiderii unor mici afaceri la nivel local, prin înființarea și autorizarea Punctelor Gastronomice Locale. În Iași nu există în prezent nicio astfel de locație, însă producătorii pot să depună documentația la instituțiile abilitate și dacă obțin certificarea pot să organizeze evenimente cu degustare chiar în locul unde fac produsele.

Noi întâlniri vor fi organizate cu fermierii din Iași

Direcția Agricolă va organiza în perioada următoare întâlniri cu fermierii din toate comunele din județ pentru a discuta cu aceștia despre oportunitățile de finanțare din anul 2022, programul ”Tomata” sau cel de ”minimis” la usturoi. Termenul de depunere a documentelor a fost prelungit până la 1 aprilie 2022. Până în prezent au fost depuse 90 de cereri din partea producătorilor din Iași care vor să obțină subvenția acordată de stat. În programul de anul acesta a fost eliminat certificatul de atestare fiscală și cazierul fiscal din cadrul documentației atașate cererii.

Programul este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de 4.000 de euro/beneficiar pentru producţiile de tomate valorificate în perioada 1 martie-10 iunie (pentru ciclul I) și 1.000 de euro pentru legumele valorificate în perioada 15 octombrie-9 decembrie (pentru ciclul II).

Producția de legume va fi valorificată în două perioade

Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producţie, respectiv ardei gras şi/sau lung (kapia), castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde, valoarea sprijinului este de 1.000 de euro/beneficiar. Acesta se acordă pentru producţiile valorificate în perioada 15 octombrie-9 decembrie 2022, minimul necesar pentru 1.000 mp fiind de 4.000 de kilograme de castraveţi, 2.000 de kilograme de ardei gras şi/sau lung-kapia, 1.500 de kilograme de fasole păstăi, 1.000 de kilograme de spanac, 10.000 de salate și 100.000 de bulbi de ceapă.

Legumicultorii din Iași au venit cu propuneri, pentru programul derulat anul acesta, privind producția și perioada valorificării producției. Bugetul alocat acestui program, în anul 2022, este în valoare de 225 de milioane de lei. Fermierii din Iași pot să afle toate informațiile necesare de la specialiștii Direcției Agricole Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`