Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat lista cu grupurile de acțiune locală (GAL) penalizate și bonusate. Analiza performanței GAL-urilor s-a făcut de către reprezentanții MADR în urma analizării datelor oficiale raportate până la sfârșitul lunii septembrie 2019. GAL-urile din Regiunea de Nord-Est sunt fruntașe în ceea ce privește performanța lor prin implementarea eficientă a fondurilor de dezvoltare rurală și agricultură (peste 85 la sută din suma pusă la dispoziție în ultimii 5 ani).
700.000 de euro, bani pentru performanță
Un singur GAL din regiunea de Nord-Est a fost penalizat de MADR, fiind vorba de un grup de acțiune locală din Bacău. Penalizarea s-a aplicat din cauză că în cadrul acestuia au fost contractate sub 60 la sută din numărul de proiecte ce ar fi putut fi contractate. Fermierii din Iași, dar și din Vaslui au obținut însă bonusuri importante datorită implementării unui număr mare de proiecte.
„Sunt 3 GAL-uri din Vaslui și două din Iași care au fost bonusate cu aproape 700.000 de euro pentru performanță. Adică din cele 19 GAL-uri bonusate la nivel național, 5 sunt din regiunea de Nord-Est (26 la sută). Acele GAL-uri vor avea iar bani pentru finanțarea proiectelor. Toate GAL-urile care au primit bonusuri aveau peste 99 la sută proiecte contractate”, a declarat Maria Hudema, director executiv al GAL-ului Valea Prutului.
Noi fonduri pentru fermieri
GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat, cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor. Cele 12 GAL-uri din Iași sunt GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud-Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului. Începând de anul acesta, fermierii vor putea accesa noi fonduri în cadrul acestor grupuri locale.