Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași au găsit cea mai bună metodă pentru a rezolva problema crizei forței de muncă din agricultură. Ani de zile au căutat angajați

Fermierii din Iași au găsit cea mai bună metodă pentru a rezolva problema crizei forței de muncă din agricultură. Ani de zile au căutat angajați

04 nov. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Criza forței de muncă din agricultură a fost rezolvată de fermierii din Iași care au angajat tineri reîntorși din străinătate. Aceștia au accesat și banii acordați de stat în programul derulat pentru a stimula angajarea tinerilor în fermele din țară. Astfel, fermierul care angajează minimum doi tineri va primi un sprijin lunar de 1.000 de lei pentru fiecare, dacă tânărul are studii superioare în domeniu, de 750 de lei, pentru persoanele cu studii medii de specialitate, și de 500 de lei pentru persoanele fără studii

Fermierii din Iași au găsit greu angajați, fiind nevoiți să caute și ani de zile persoane care să rămână în fermă minimum un an. Aceștia au apelat la ajutoarele financiare acordate de stat și au angajat deja 15 persoane pentru care beneficiază de anumite facilități. Astfel, angajatul beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut. Programul vizează acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri în vederea angajării, cu normă întreagă, a tinerilor beneficiari ai programului pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puțin de 12 luni.

Fermierii din Iași au rezolvat criza forței de muncă din agricultură angajând tineri reîntorși din străinătate

Unul dintre angajatorii din Iași este Cristina Bițiușcă, din comuna Butea, care susține că a fost dificil să găsească persoane care să lucreze în ferma cu un efectiv de 87 de bovine.

„Am angajat 4 persoane și încercăm să le menținem în firmă cât mai mult, cu ajutorul banilor obținuți prin acest program. Este foarte greu să găsești angajați și problema aceasta este de mai mulți ani. Sunt persoane care au muncit în afară și s-au angajat după ce s-au întors acasă, dar nu toți fac asta. Cei mai mulți vor să rămână în străinătate pentru că spun că acolo sunt mai bine plătiți. La noi angajații lucrează 8 ore, cu contract de muncă, și suntem obligați să îi menținem în fermă cel puțin un an”, spune Cristina Bițiușcă.

Fermier din Iași: „Este foarte greu să găsești angajați și problema aceasta este de mai mulți ani”

Ieșeanca povestește că a lucrat în străinătate timp de 15 ani.

„Ne-am reîntors și am investit în fermă. Laptele îl vindem la procesator, iar carnea o ducem la abator, o vindem sau o consumăm noi. Probleme cu găsirea unor angajați în fermă au fost mereu, pentru că nu prea mai vor persoanele să lucreze în agricultură. Am căutat ceva timp angajați până i-am găsit pe aceștia. Au lucrat în străinătate și s-au angajat la noi la fermă. Într-adevăr, salariile nu sunt ca în afară, dar încercăm să îi motivăm cu prime de sărbători, sunt aproape de familiile lor”, susține Cristina Bițiușcă.

Fermierii din Iași primesc ajutoare financiare de la stat pentru fiecare tânăr angajat în fermă

Ieșeanca povestește că în perioada în care au lucrat în Italia, atât ea cât și soțul său s-au gândit mereu să se reîntoarcă acasă.

„Cred că toți cei care plecăm în străinătate vrem să revenim acasă, să ne stabilim tot aici. În străinătate soțul a lucrat în construcții, eu ca badantă, și pot să spun că e multă muncă. Și aici muncim mult, dar ne mai ajută familia. Ne descurcăm și acum, pentru că avem angajații care să lucreze alături de noi, sperăm că va fi mai ușor. Sunt și situații când angajații cer un salariu mai mare față de ceea ce muncesc, chiar și în agricultură”, mai povestește ieșeanca.

Tinerii reîntorși din străinătate se angajează în fermele din Iași

Un alt fermier care a angajat tineri și beneficiază de ajutoarele financiare acordate de stat este Mihai Lupu. Agricultorul încearcă să angajeze personal, inclusiv străini aduși din afară, încă din anul 2016, când a înființat ferma.

„Eu am angajat două persoane, de aici din comună, pentru care primesc 500 de lei lunar și 750 de lei pe lună, pentru că unul dintre angajați are studii în domeniul agricol. Am avut nevoie să lucreze pe utilaje. A fost cam greu să găsesc angajați pentru că nu mai vor să lucreze în agricultură”, spune tânărul fermier din comuna Cotnari, din Iași, care administrează 80 de hectare de teren agricol.

Fermierii din Iași pot obține între 500 și 750 de lei lunar pentru fiecare angajat

Fermierii din Iași mai pot depune cereri în cadrul programului derulat de Direcția Agricolă până la sfârșitul anului 2020. Agricultorul înscris în program trebuie să facă dovada angajării a doi tineri pentru a primi sprijinul financiar de la stat. De asemenea, fermierul care arată că angajații au urmat cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare poate obține sumele promise. Pentru a beneficia de prevederile legii, fermierii au obligația de a încheia cu tinerii beneficiari ai programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *