Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași au făcut profituri uriașe în acest an. Au recoltat peste 200.000 de tone de grâu, rapiță și orz. Ioan Buimac: „Nu îmi amintesc să mai fi avut un an atât de bun”
Fermierii din Iași au făcut profituri uriașe în acest an. Au recoltat peste 200.000 de tone de grâu, rapiță și orz. Ioan Buimac:

Fermierii din Iași au făcut profituri uriașe în acest an. Au recoltat peste 200.000 de tone de grâu, rapiță și orz. Ioan Buimac: „Nu îmi amintesc să mai fi avut un an atât de bun”

21 aug. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași susțin că în anul 2021 au avut cele mai mari producții, din ultimii 10 ani, la grâu, orz și rapiță. Aceștia au înregistrat profituri mari după ce au vândut producțiile și se așteaptă la o recoltă bogată și la porumb, floarea-soarelui și soia. Iașul are o suprafață agricolă de aproximativ 300.000 de hectare

Fermierii din Iași spun că au avut un an agricol foarte bun, comparativ cu ultimii 10 ani, iar prețurile obținute pentru tona de grâu sau rapiță le-au adus profituri deloc de neglijat. Unul dintre fermierii din Iași care are o recoltă bogată, în acest an, este Ioan Buimac, agricultor din comuna Andrieșeni.

„La rapiță am cules 3.200 de kilograme, la hectar. Am vândut rapița cu 2.400 de lei, tona, deci am avut un preț foarte bun. Am făcut 7.500 de lei, profit, la hectar. Toată rapița a mers către o companie din România, care produce ulei. Grâul l-am închis cu peste 6 tone la hectar, de pe 800 de hectare, ceea ce este un lucru formidabil, ca performanță. Am vândut 4.000 de tone cu 8.200 de lei, tona, tot un preț foarte bun. Avem un an agricol de excepție.

Nu îmi amintesc să mai fi avut, de când sunt eu agricultor, un an atât de bun, ca producție. La floarea-soarelui, soia și porumb se anunță tot o producție foarte bună. La porumb vor fi 9-10 tone, la hectar, după primele estimări. Vom începe în prima săptămână din septembrie să recoltăm floarea-soarelui, unde vom avea de asemenea performanță”, susține Ioan Buimac, fermier care administrează în comuna Andrieșeni peste 3.000 de hectare de teren agricol.

Fermierii din Iași susțin că va crește prețul la pâine în următoarea perioadă

În Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT), din Iași, unde sunt înscriși 83 de fermieri, care lucrează aproximativ 30.000 de hectare, atât din zona județului Iași, cât și din județele limitrofe: Vaslui, Neamț, Bacău, Galați, Suceava. Potrivit lui Emil Teofil Bălteanu, președintele ACCPT, așteptările sunt mari și la celelalte culturi, cum sunt porumbul, floarea-soarelui sau soia. Agricultorul mai spune că deși producția este foarte bună la grâu, prețurile la produsele de panificație vor fi mai mari.

„Va fi o creștere la prețul la pâine. E un paradox, însă se prefigurează o modificare de atitudine a celor care dictează piața alimentară și apare o schimbare a prețurilor. Recolta la orz este de 7-8 tone la hectar, la grâu, 6 tone la hectar și la rapiță, 3-3,5 tone la hectar. Până acum este un an bun. Sperăm că și la prășitoare va fi bine. A plouat un pic și cred că va fi o producție bună. Prețurile la grâu sunt în creștere, acum fiind vândut cu 1.000 de lei, tona”, susține Emil Teofil Bălteanu, președinte ACCPT.

În județul Iași sunt cultivate 43.000 de hectare, cu grâu, și alte 9.000 de hectare, cu rapiță

Potrivit Direcției Agricole Județene (DAJ) Iași, agricultorii au obținut o medie de 5-6 tone la hectar, la grâu, și 3-4 tone la hectar, la rapiță. Au fost cultivate 43.000 de hectare cu grâu, iar fermierii din Iași au avut o producție medie de 4.500 de kilograme, la hectar. De asemenea, la orzoaică de toamnă, cultivată pe 360 de hectare, s-a recoltat o producție medie de 1.500 de kilograme, la hectar.

În ceea ce privește rapița, fermierii din Iași au cules de pe cele 9.000 de hectare cultivate în județ, o producție medie de 2,5 tone la hectar. Producții medii situate peste media națională, de 5.346 kg/hectare, s-au realizat în vestul țării, în județele Satu Mare, Timiș, Bihor, Arad, dar și în județele Olt, Caraș Severin, Ialomița, Brăila și Botoșani. Fermierii din Iași vor face, în acest an, profituri de milioane de euro, comparativ cu anul 2020, când seceta extremă le-a afectat producția.

Agricultorii din Iași care vor să obțină fonduri europene pentru culturile calamitate pot depune cereri la AFIR

În anul 2020 au fost calamitate aproximativ 100.000 de hectare cu culturi de toamnă și de primăvară, din județul Iași. Pentru a obține despăgubirile și pentru culturile de primăvară, porumb și floarea-soarelui, fermierii au scos utilajele în stradă în primăvara acestui an. Fermierii din Iași care vor să obțină fonduri europene pentru culturile calamitate din acest an pot depune cererile pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale la secțiunea depuneri cereri în submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor.

Bugetul alocat acestei submăsuri de finanțare este de 20 de milioane de euro. Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Cererile se depun până la finalul lunii octombrie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *